Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint "nehéz évek jönnek", többek között a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel visszafizetése miatt. Mindemellett a kormányfő szabadabb életről és kinyíló lehetőségekről is beszélt a Fejér Megyei Hírlapnak.
Vágólapra másolva!

"Nagyon nehéz évek várnak ránk" - nyilatkozta Orbán Viktor a Fejér Megyei Hírlapnak, amiből a miniszterelnök saját honlapja közölt részleteket. A megyei lap szombati számában megjelenő interjúban azonban azt is hozzátette, hogy a következő évek - a nehézségek ellenére - sikeresek lesznek Magyarország számára.

"2012-ben és 2013-ban tízmilliárd eurós nagyságrendben kell visszafizetnünk a korábbi kormányok adósságait" - utalt a miniszterelnök az IMF-től felvett hitelre. Orbán Viktor szerint "ez azt jelenti, hogy ennyi pénzt kell kivenni a gazdaságból, hogy a Gyurcsány-korszak adósságcsapdájából ki tudjunk törni. Ugyanakkor több lesz a munkahely, szabadabb lesz az élet, kinyílnak a lehetőségek" - közölte.

A Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és az Európai Uniótól 2008 őszén kapott 20 milliárd euró értékű hitelkeretet Magyarország, hogy az elapadó hitelforrások helyébe finanszírozást találjon.

A meghosszabbított hitelkeret idén októberben jár le, a kormány azonban többször közölte, hogy nem kíván újabb hitelmegállapodást kötni. (Az IMF-hitelről szóló híreket itt találja.) Egyes elemzők véleménye szerint azonban a kormány az önkormányzati választások után új hitelre kényszerül, mivel az ország csak magas áron tudna a piacon kötvényeket értékesíteni a valutaalapi védőernyő nélkül.

Az Orbánviktor.hu honlap szerint az interjúban a miniszterelnök beszélt többek között Fejér megyei kötődéséről, az árvízi újjáépítésről és a devizahitelesekről is.