Nem sürgős a kormánynak az orosz Mol-csomag megszerzése

Vágólapra másolva!
Ugyan fontos a kormánynak, hogy megszerezze a Mol részvényeinek 21,1 százalékát, amely az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében van, de a fejlesztési minisztérium közlése szerint ez nem a közeljövőben fog megvalósulni.
Vágólapra másolva!

Nem áll küszöbön a Mol 21,1 százalékos visszavásárlása az orosz Szurgutnyeftyegaztól - közölte a magyar kormány a Dow Jones hírügynökség szerint.

"Mindkét ország kormánya jelezte, a kérdést prioritásként kezeli. Az orosz fél felvetése szerint a téma megvitatása folytatódik a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság következő ülésén" - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Korábban a kormány azt mondta, hogy "Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét".

A problémát az jelenti, hogy a 21,1 százalékos részvénycsomag körülbelül 500 milliárd forintjába kerülne az államnak, amennyiben közvetlenül vásárolná meg. Mindez azonban nagy mértékben növelné az államháztartás hiányát, ami valószínűtlenné teszi a lépést.