Nehezebb lesz adósként közbeszerzésen indulni

Vágólapra másolva!
A közbeszerzési eljárásokban szeptember 15-től nem lehet ajánlattevő olyan cég, amely nem fizette ki az alvállalkozóit, de a tiltás csak több feltétellel együtt érvényes.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzési eljárásokban nem lehet ajánlattevő, alvállalkozó, illetve erőforrást nyújtó - például gépet egy ajánlattevő rendelkezésére bocsátó - szervezet, ha nem fizette ki az alvállalkozóit - az új szabályt a közbeszerzési törvény júliusi módosítása tartalmazza.

A tiltás azonban csak akkor érvényes, ha a ki nem fizetett összeg meghaladja a számlában szereplő összeg 10 százalékát, vagy pedig a kifizetés késedelme több 15 napnál. Feltétel még, hogy az ajánlatkérő, illetve a fővállalkozó fizetett annak, aki késedelembe esett, és ezt a tényt jogerős bírósági ítélet vagy közigazgatási határozat megerősítette. Ekkor is csak az esetben érvényes a részvételtől való eltiltás, ha a bírósági vagy közigazgatási határozaton a dátum legalább két évvel régebbi, mint annak a közbeszerzésnek az eredményhirdetési napja, amelyen tartozása ellenére indult az ajánlattevő.

Az új szabály csak a szeptember 15-e után - korábbi közbeszerzés alapján - kötött szerződésekre vonatkozik.