Morgan Stanley: Változhat Orbán retorikája IMF-ügyben

Vágólapra másolva!
Amennyiben nehezebb helyzetbe kerül a magyar gazdaság, az könnyen megváltoztathatja Orbán Viktor IMF-es retorikáját a Morgan Stanley elemzői szerint.
Vágólapra másolva!

Nem kétséges, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Nemzetközi Valutaalappal szembeni retorikája változhat, amennyiben az ország gazdasági helyzete romlik - vélik a Morgan Stanley bankház elemzői, akiket a Bloomberg idézett.

A Morgan Stanley szerint az IMF új hitelprogramja tökéletes eszköz lehet Magyarország számára. A 2008-ban felvett magyar IMF-hitel idén októberben jár le, a kormány pedig azt közölte, hogy nem tervezi annak meghosszabbítását. A kormány szerint azért nincs szükség az IMF pénzügyi segítségére, mert az ország képes magát a piacról, azaz kötvények kibocsátásával finanszírozni. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter júliusban az IMF-tárgyalások megszakadása után azt mondta, hogy "Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé".

A múlt héten bemutatott új hitellehetőséget azoknak az országoknak nyújtaná az IMF, akik nem kaphatják meg a már most is létező hitelcsomagot. Az új kölcsön folyósításáról az adott ország külső finanszírozási helyzete, költségvetési és a monetáris politikája, illetve bankrendszerének működése alapján ítélné oda a nemzetközi szervezet.

A Morgan Stanley szerint a kondíciók alapján az új hitel Magyarországra van szabva, a magyar gazdaság fundamentális mutatói ugyanis nem elég jók ahhoz, hogy a jelenleg is elérhető hitelkeret-szerződést megkapja, de Budapest az utóbbi években olyan intézkedéseket léptetett életbe, amelyek jelentősen javították a költségvetés helyzetét. Az új kölcsönt nem negyedévente ellenőrizné az IMF, mint a jelenlegit, hanem csak félévente.