Jól szerepelt a forint, olcsóbbak lettek a külföldi kulcsdevizák

Vágólapra másolva!
Pénteken erősödéssel kezdett a forint, délután azonban alábbhagyott a lendület, ám az előző napokhoz képest így is több forinttal lettek olcsóbb az euró, a svácji frank és a dollár.
Vágólapra másolva!

Pénteken, húsz perccel este hét óra előtt az eurót 284,30 forinton jegyezték a devizapiacon, ami csak mininmálisan tér el a reggeli 284,40 forintos árfolyamtól, de erősebb forintot jelent a csütörtökön és szerdán 287 felett is megforduló kurzussal.

A szerdán 226 forint felett soha nem látott rekordot elérő svájci frank árfolyama péntekre 220 forint alá került. Kora délután még 217,20 forintba került egy frank, később azonban picit erősödött a külföldi deviza, este hét előtt 219 forintot kértek érte. A dollár szerdán és csütörtökön 224-226 forint között mozgott, pénteken 222,50 forintra gyengült, hét óra előtt pedig 223 forintnál járt a kurzus.

Az előző napokhoz képest végbement forinterősödés, a kedvező befektetői hangulatnak és a sikeres magyar állampapír-aukciónak köszönhető. A kötvények értékesítése azért jó hír a forintnak, mert azt mutatja, hogy a befektetők bíznak a hazai gazdaság finanszírozhatóságában. Az aukció sikerében szerepet játszott Matolcsy György szerdai beszéde, a nemzetgazdasági minsizter ugyanis kijelentette: Magyarország tartani fogja a jövő évre kitűzött 3 százalékos GDP-hez mért hiánycélt. (A miniszter a kijelentését a Richter Gedeon Nyrt. pénteki rendezvényén meg is erősítette.)

Kedvező tényezők segítették a forintot

A Raiffeisen Bank devizapiaci elemzése szerint az Európai Központi Bank 100-300 millió euró közötti görög, ír és portugál állampapír-vásárlása jelentős növekedést jelent az európai jegybank kötvénypiaci beavatkozásában. A lépés erősítette a bizalmat az eurózóna iránt, ami kedvezően hatott a forintra. A bank elemzői szerint a vártnál kedvezőbb inflációs adat újabb érv lehet a Magyar Nemzeti Banknak, hogy változatlanul tartsa az alapkamatot. A jegybank korábban olyan nyilatkozatokat tett, amelyből a kamatemelés üzenetét olvasták ki a szakértők.

Javított a befektetők hangulatán az is, hogy a vártnál jobb amerikai munkanélküliségi adat, amely miatt a kockázatosabb befektetések, így például a magyar piac felé fordultak, erősítve a forintot. A kedvező nemzetközi piaci hangulatban szerepe volt a japán kormány döntésének, amely 10,9 milliárd dollár értékű gazdasági élénkítésről szólt. A tokiói tőzsdeindex ennek, valamint a kínai megrendelések növekedésének köszönhetően 1,29 százalékkal emelkedni tudott.