Matolcsy újraiparosítaná az országot

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy Richter Gedeonról szóló konferencián azt mondta, hogy újra kell iparosítani Magyarországot. Kitörési pontnak az egészségipart tartja, s ebben párhuzamot vont a 100 évvel ezelőtti helyzettel, amikor a gyógyszeripar volt az egyik húzóágazat. Előadása után a miniszter az Unió küldöttségéhez sietett, hogy a jövő évi, 3 százalék alatti deficitcélt ismertesse.
Vágólapra másolva!

"1901-ben felszállt a sas" - kezdte előadását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Történelmi üzletembereink: Richter Gedeon - innováció című tudományos ülésen a Magyar Tudományos Akadémián. Mondatával arra utalt, hogy ekkor kezdte el Richter Gedeon a ma is működő sikeres vállalkozását. A miniszter előadásában a század eleji vállalkozásépítő és a jelen gazdasági irányvonal közt vont párhuzamot.

Matolcsy György elmondta, hogy 100 évvel ezelőtt a gyógyszeripar volt, ma pedig a széles értelemben vett egészségipar a kitörési pont a magyar gazdaság számára, s ez ki is derül a Széchenyi-terv vitairatából.

"A világ arra felé megy, amit a Richter Gedeon elképzelt, azaz az innováció, K+F és a termelés hozza meg a sikert" - mondta Matolcsy. Szerinte a világ a válság miatt megváltozott és "meg kell érteni, hogy nem csak a pénzügyi szolgáltatások viszik előre a gazdaságot", hanem az újraiparosításra szükség van. "Persze szükség van fejlett szolgáltató rendszerre, ezen belül jól működő bankrendszerre, de a termelés és az ipari teljesítmény kulcsfontosságú" - tette hozzá.

A miniszter szerint a válság megmutatta, hogy azok az országok vészelték át könnyebben, amelyek az iparukat fejlesztették, míg több angolszász országban probléma volt a szolgáltatások visszaesése. Matolcsy György kijelentette, hogy az új kormány országépítésbe kezdett, az újraiparosításra fókuszál és ezen belül az egészségügynek nagyon fontos szerepe lesz.

A kormány szerdán hozott döntését, amely a 2011-es költségvetés hiányát 3 százalék alatt kívánja tartani, Matolcsy a "gazdaságpolitika egyik horgonyának" nevezte, amely a gazdaság egyensúlyának feltétele szerinte. A miniszter szerint ezt tudatosítani kell a külfölddel, s ennek érdekében éppen előadása után az Európai Unió küldöttségéhez sietett, hogy a kormány deficitre vonatkozó álláspontját ismertesse.