Ki sem próbált rendszert alakítana át a kormány

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági tárca összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a jövő heti ülésen szó lesz az érdekegyeztetés rendszerének kormány által szorgalmazott átalakításáról is. Az [origo]-nak nyilatkozó munkaadói és munkavállalói szervezetek furcsállják az átalakítási szándékot, hiszen az OÉT működéséről szóló törvényt tavaly a Fidesz szavazataival fogadta el a parlament, azóta pedig nem volt idő a rendszer érdemi kipróbálására.
Vágólapra másolva!

"A jövő heti ülésen az érdekegyeztetés rendszerének átalakításáról is szó lesz" - mondta az [origo]-nak hétfőn Czomba Sándor a nemzetgazdasági tárca államtitkára. A politikus azután nyilatkozott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn szűkszavú közleményt adott ki, amely szerint a tárca szeptember 20-ára összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT).

Czomba az átalakítás részleteiről nem beszélt, de annyit elárult, hogy a napirendet egyelőre nem küldték el a munkavállalói és a munkaadói oldalnak, erről még folyik az egyeztetés, a javaslatot pedig várhatóan a héten kézbesítik a feleknek. Az átalakítás irányvonalairól egyelőre csak annyit mondott az államtitkár, hogy a munkáltatói oldal már elküldte javaslatát, a munkaadók indítványait pedig még várják. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még májusban azt nyilatkozta, hogy felül kell vizsgálni, ezt követően pedig át kell alakítani az OÉT munkáját annak érdekében, hogy a munkaadók, a munkavállalók és a civil szféra is erősebben tudja képviselni az érdekeit.

Próba nélkül vetnék el

Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkáltatói oldalának soros elnöke az [origo]-nak elmondta, a tárcához elküldött javaslatukban csupán annyi szerepel, hogy a változtatás előtt a jelenlegi rendszert kellene kipróbálni. Az OÉT-ről szóló törvényt tavaly nyáron fogadta el a parlament, mégpedig elsöprő többséggel: a törvényjavaslatot 293 igen szavazattal, 20 nem ellenében szentesítették, azaz az akkori ellenzéki Fidesz képviselői is igennel voksoltak. "A puding próbája az evés, azóta kevés tárgyalás volt, így a törvény alapján működő rendszer még nem is volt próbára téve" - mondta Zs. Szőke Zoltán.

A jelenleg érvényes törvény szigorú feltételrendszert írt elő arra vonatkozóan, kik lehentek az OÉT tagjai: egyebek mellett megszabja a vállakozások számát, az országos lefedettséget, a nemzetközi szervezeti tagságot, illetve a szervezetekkel kapcsolatban lévő vállalkozásoknál foglalkoztatottak számát is. Az OÉT-tagok belépése tavaly augusztusban kezdődött és idén februárban zárult, de a választások miatt eddig nem volt érdemi munka, amely megmutathatta volna a rendszer hibáit - fogalmazott Zs. Szőke Zoltán, aki közölte azt is, hogy egyelőre nem tudja megmondani, pontosan milyen változtatásokat szeretne átvinni a kormány. "A jövő heti tárgyaláson érdemi kérdésekről, így például a minimálbér és a bérek emeléséről még nem lesz szó, mert ahhoz ismerni kellene a kormány gazdasági terveit, ezen belül például a költségvetés sarokszámait" - tette hozzá Zs. Szőke Zoltán. A 2011-es büdzsét október 31-ig nyújtja be a kormány a parlamentnek.

A kormány még dolgozik a részleteken

"A mostani eljárás más, mint az eddigi gyakorlat" - mondta az OÉT összehívásáról Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, aki az [origo]-nak azt mondta: a sajtóból értesültek az OÉT összehívásáról. "A sorrenddel van probléma, Korábban az volt a módi, hogy az OÉT-et összehívó oldal tájékoztatta a feleket a napirendről, aztán hozták nyilvánosságra az ülés időpontját" - mondta az elnök és hozzátette: amúgy üdvözlik a kezdeményezést, mert sürget az idő. "Idő hiányában most ilyen ülés nem lesz, ezért kérte tőlünk a kormány a levélben való tájékoztatást" - tette hozzá Zs. Szőke Zoltán.

A Liga a végkielégítésekről tárgyalna

A Liga Szakszervezetek már júliusban kezdeményezte az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását a miniszterelnöknél, hogy megvitassák többek között a költségvetési szektorban a 60 napon túli végkielégítésekre szerdán bejelentett 98 százalékos rendkívüli jövedelemadó kérdését, amely a szakszervezet szerint nem korrekt.


A kormány a nyár végén kérte, hogy az OÉT tagjai dolgozzák ki az érdekegyeztetési rendszer módosítására vonatkozó javaslataikat, ám Pataki szerint inkább "a felek előtt tornyosuló konkrét feladatok megoldására kellene koncentrálni". Pataki közölte: szerinte nem a rendszer átalakÍtása a legsürgetőbb feladat, hanem az őszi bértárgyalások menetrendjéről, majd a bérekről, járulékokról, adókról és költségvetésről kellene megegyezni. Ezután lehet hozzányúlni a rendszerhez - tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki utalt arra, hogy az OÉT-ről szóló törvényt tavaly az ellenzék által támogatva fogadta el a parlament, így nem egyértelmű, hogy mik a kormány szándékai az átalakítással kapcsolatban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra a kérdésünkre, hogy milyen konkrét változtatásokat szeretnének az érdekegyeztetés rendszerében annak érdekében, hogy erősödjön a munkaadói, a munkavállalói oldal és a civil szféra szerepet azt közölte: "a kormány az érdekegyeztetés rendszerét, az idei évben előttünk álló közös feladatokat tervezi megvitatni a plenáris ülésen. A kormány fontosnak tartja a szociális párbeszédet, érdemi konzultációt kíván folytatni a társadalmi, gazdasági, civil szervezetekkel, köztük a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel. A részletek kidolgozását végzik a kormány szakértői. Figyelembe kívánjuk venni a társadalmi partnerek javaslatait, így a jövő heti plenáris ülésen várható eredményeket is".

Mi az az OÉT?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az országos szakszervezeti, illetve munkáltatói szövetségek és a kormány közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő, legátfogóbb, országos, háromoldalú érdekegyeztető fóruma. Célja a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások létrehozása, országos konfliktusok megelőzése, rendezése, információcsere, javaslatok, alternatívák vizsgálata.

Tevékenysége kiterjed a munka világával összefüggő valamennyi kérdéskörre, beleértve a gazdaságot, a foglalkoztatást és a jövedelmeket befolyásoló, az adó- és járulékfizetéssel, valamint a költségvetéssel összefüggő témaköröket, jogszabály-tervezeteket is. Az OÉT jogállásáról és jogairól itt olvashat részletesen.

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium