Több száz autókereskedő lenne többes ügynök

Vágólapra másolva!
Eddig 25 autókereskedő kapta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) a jogosultságot arra, hogy több bank, illetve lízingcég hitelét is ajánlja ügyfeleinek, és többszáz cég kérelme még elbírálásra vár - mondta Binder István a felügyelet szóvivője.
Vágólapra másolva!

A hitelintézeti törvény módosítása tette kötelezővé azt, hogy több hitelintézet hitelét csak az közvetíthesse, aki erre engedélyt kapott a PSZÁF-tól. A licenc kiadásának feltétele az, hogy megfelelő szakembere legyen a többes ügynöknek, és teljesítse az előírt technikai-adminisztratív feltételeket is. Az október 1-jétől hatályos új szabály érinti az autókereskedéseket is, amelyek csak ilyen jogosítvány birtokában ajánlhatnak több féle hitelt a vevőiknek. Ellenkező esetben csak egy bank, vagy lízingcég hitelét közvetíthetik.

A Magyar Lízingszövetség már a válság előtt felvetette, hogy meg kellene szüntetni a jutalékháborút. Ennek az volt a lényege, hogy az autókereskedők egyre magasabb jutalékot kértek a finanszírozóktól azért, hogy azok termékeit ajánlják a vásárlóknak. Ez adott esetben több százezer forint is lehetett. Egyesek odáig mentek, hogy kifejezetten a jutalékot tartották a kereskedők egyetlen nyereségének - esetleg még a kötelező szervizeken és biztosítós javításokon kerestek. A többes ügynöki pozíció ezért fontos az autókereskedőknek. Ha ehelyett egy meglévő hasonló cég alvállalkozóivá válnának, akkor osztozniuk kellene a jutalékon.