Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az EU elnöke előtt a Magyarország által is támogatott nyugdíjterv

Vágólapra másolva!
Az Európai Tanács elnöki tisztét betöltő Herman Van Rompuy vezette munkacsoportban vitatják meg azt a többek között Magyarország által is támogatott kezdeményezést, miszerint a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a központi költségvetés bevételeként lehessen elkönyvelni.
Vágólapra másolva!

A gazdaságirányítási reformokkal foglalkozó uniós munkacsoport asztalára kerülhet hamarosan a nyugdíjreformok kérdése, melynek figyelembe vételét szorgalmazta a költségvetési hiány és az államadósság kiszámításánál nemrég kilenc EU-tagállam, köztük Magyarország - derül ki a BruxInfo összeállításából.

A brüsszeli központtal működő szájt szerint a következő hetekben felpöröghet a vita kilenc uniós tagállam (Bulgária, Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Svédország és Szlovákia) augusztus eleji kezdeményezéséről, miszerint az EU a költségvetési hiány és az államadósság kiszámításánál vegye figyelembe a nyugdíjreformok költségeit.

A kezdeményezők azt szeretnék elréni, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a központi költségvetés bevételeként lehessen elkönyvelni, így csökkentve statisztikai értelemben a költségvetési hiányt.

"A témát a Herman Van Rompuy vezette munkacsoportban vitatják majd meg. Nem hiszem, hogy már most hétfőn, de egy adott pillanatban az asztalra kerül majd" - közölte a BruxInfo érdeklődésére egy, a belga soros elnökséghez közel álló forrás.

A kilenc tagállam levelének eleve két címzettje volt: José Manuel Barroso bizottsági elnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, a reformokkal foglalkozó munkacsoport vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről