Kínában legalább 200 millió autó lesz 2020-ban

Vágólapra másolva!
A kínai ipari minisztérium szerint több mint 200 millió autó lesz Kínában tíz év múlva. A tavalyi 13,64 millió eladott autóval Kína átvette a legnagyobb autópiac szerepét.
Vágólapra másolva!

A kínai utakon közlekedő autók száma több, mint kétszeresére nőhet 2020-ra, hivatkozott a kínai ipari minisztérium munkatársára, Vang Fucsangra (Wang Fuchang) a China Securities Journal.

2008 végén összesen 76,2 millió gépjármű (autó, kamion és busz) volt a távol-keleti országban. A 2009. évi 13,64 millió eladott autóval Kína átvette a legnagyobb autópiac szerepét. Az április és július között tapasztalható visszaesést követően, augusztusban a kormány támogatási programjának köszönhetően 55,7 százalékkal nőttek éves összehasonlításban az autóeladások.

"Azért, hogy a gépjárművek számának növekedése által okozott energetikai és környezetvédelmi problémákat megelőzzük, a gazdaságosan működő, illetve az alternatív üzemanyagokat felhasználó motorok fejlesztését abszolút prioritásként kell kezelnünk" - idézte Vangot a folyóirat.

A városok és néhány autópálya már most túlterhelt a megnövekedett forgalom miatt. A környezetvédelmi minisztérium képviselőjének hétfői bejelentése szerint a városok szennyezettségének fő forrása már nem az ipari tevékenység, hanem a gépjárműforgalom.