Lelohadt a plázaépítési láz

Vágólapra másolva!
Európában feleannyi bevásárlóközpont épült az első félévben, mint 2009 azonos időszakában. Magyarországon egy plázát sem adtak át.
Vágólapra másolva!

Európában 2,1 millió négyzetméter bevásárlóközpontot adtak át a fejlesztők az első félévben, ez fele az egy évvel korábbinak, Magyarországon egy projekt sem készült el ugyanebben az időszakban - közölte a Cushman & Wakefield. A második félévben Európában további 3,8 millió négyzetméternyi üzletközpont átadása várható, de a teljes 5,9 millió négyzetméter a legrosszabb teljesítmény 2005 óta. Jövőre még kevesebb, várhatóan csak 5,2 millió négyzetméter bevásárlóközpont épül - áll a közleményben.

Szinte mindegyik európai ország bevásárlóközpont-fejlesztési mutatói csökkentek az elmúlt évben. Összesen tíz olyan ország volt, ahol nem adtak át egy bevásárlóközpontot sem az év első felében, ilyen például a Cseh Köztársaság, Magyarország és Írország. Egy összevont 2010/11-es európai bevásárlóközpont-fejlesztési előrejelzés szerint az élen továbbra is Oroszország és Törökország áll.

Magyarország jelenleg a 23. helyen áll Európában a várható bevásárlóközpont-fejlesztések listáján. Az országban 2010. első félévében nem adtak át bevásárlóközpontot, de az év második felében várhatóan 35 ezer négyzetméter új bevásárlóközpont kerül a piacra. Ez egy bevásárlóközpont megnyitását jelenti: a Corvin Atriumét. A tervezés alatt álló bevásárlóközpontokból arra lehet következtetni, hogy a piac fellendülésével akár 200 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont is felépülhet Magyarországon.