"Nem lehet elég korán kezdeni" - tömegek a Kormányzati Karrier Expón

Vágólapra másolva!
Szombat délutánig huszonévesek tömege szállta meg a Millenáris egyik csarnokát, itt tartották ugyanis a Kormányzati Karrier Expo első rendezvényét. Jöttek diplomavédésük előtt álló egyetemisták, már tapasztalattal rendelkező fiatal közszolgák és állásuk megszűnése miatt aggódó céges alkalmazottak is, pedig konkrét állásajánlatokat nem is hírdettek meg.
Vágólapra másolva!

Zsilipelve engedték be az embereket - zömében huszonéveseket -, annyian voltak: vagyis ahány ember kiment, annyi mehetett csak be a Millenárison abba a terembe, ahol a Kormányzati Karrier Expo első rendezvényét tartották szombaton.

Az expon bemutatkoztak a minisztériumok, a cél pedig az volt, hogy bebizonyítsák: igenis van valódi karrierlehetőség a közszolgálatban, és van értelme az állami hivatalt is számításba venni a céges lehetőségek mellett a pályaválasztásnál. Az expon mind a nyolc tárca jelen volt, érdeklődőből pedig sehol nem volt hiány - az [origo] tudósítója a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium posztjait kereste fel.

Tolongás a külügynél

A nyolc minisztérium standja közül a legnagyobb tolongás a Külügynél volt, jelezve, hogy a diplomatakarrier még mindig a talán legvonzóbb perspektíva. "Nagyon érdekel a diplomácia és a politikatudomány" - mondta Judit, aki a pultnál kérdezősködött a lehetőségek iránt. A harminc éves, nemzetközi kapcsolatok és angol nyelvtanári diplomával rendelkező hölgy azt mondta: éppen álláskeresésben van, mert korábbi munkahelyén lejárt a szerződése. A Külügyminisztérium standjánál konkrét álláslehetőséget ugyan nem tudtak ajánlani számára, de arról felvilágosították, hogy milyen a felvételi rendszer a tárcánál, s milyen pályázati lehetőségeket kínálnak.

"Ez nem állásbörze, nem is ez a célja a rendezvénynek" - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az [origo]-nak, hozzátéve, hogy azt kívánják bemutatni: a magyar diplomácia milyen perspektívát tud nyújtani a közigazgatás iránt érdeklődőknek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Konkrét álláslehetőséget egyik minisztériumnál sem tudtak ajánlani (további fotókért kattintson a képre)

"Lehet bérmilyen végzettsége"

"Korábban szinte csak az számíthatott állásra a minisztériumban, aki a Közgáz nemzetközi kapcsolatok szakán végzett, '89 előtt kifejezetten jó ajánlólevél a moszkvai IMO, mára azonban ez nincs így. Lehet bármilyen végzettsége, ha magas szintű az idegennyelv-tudása, és alapos külpolitikai ismeretekkel rendelkezik" - mondta Sztáray Péter, példának említve, hogy van állatorvos végzettségű tisztviselőjük is a minisztériumban. A demokratizálódás másik jeleként említette a helyettes államtitkár, hogy míg korábban szinte csak öltönyös pályának számított a diplomácia, mára egyre több nő is komoly karriert futhat be a minisztériumban.

"A mai állásszűkös időkben nem lehet elég korán elkezdeni az álláskeresést, ezért jöttem ki az expóra" - mondta a 23 éves Mariann is, aki csak jövőre végez a Corvinus igazgatásszervező szakán, és elsősorban a külügy standjánál próbálkozott.

Katonák helyébe civileket

Honvédelmi karrierben gondolkodik János, aki a honvédelmi standnál éredeklődött. A 27 éves fiatalember most is állásban van, sőt, az államigazgatási diploma megszerzése óta öt éve köztisztviselőként dolgozik, de úgy érezte, hogy itt az idő a váltásra, ezért szánt időt a Millenáris meglátogatására. "Régóta kacérkodom a rendőrség, honvédség világával, s ha lenne lehetőség, gondolkodás nélkül átigazolnék" - mondta el az [origo]-nak, maid kissé szomorúan vette tudomásul, hogy némettudását valószínűleg kevésbé kamatoztathatja, azt ugyanis is megtudta, hogy az angolosokat keresik első helyen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sokan érdeklődtek a közigazgatási pálya iránt (további fotókért kattintson a képre)

"A nagyjából 600 fős minisztériumi apparátusból 250-300-an dolgoznak a közigazgatási blokkban, utóbbiaknál 25 százalék a civilek, s 75 százalék a katonák aránya" - mondta Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, aki 1999 és 2003 között a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnöke volt. Fodor szerint öt-hét év alatt ezt az arányt kívánják megfordítani a civilek javára, s ennek egyik kiváló kezdő lépése az első ízben megrendezett kormányzati karrier expo. "Elsősorban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, a Corvinuson, s a jogi egyetemeken végzettekre számítunk, de nem feltétlenül frissen végzett pályakezdőket keresünk" - mondta.

Navracsics a jó állam koncepciójáról

A jó állam megteremtésének szándékát emelte ki Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kormányzati Karrier Expo brossúrájához írt bevezetőjében. Ahogy kifejti: a jó állam a hatékonyság, versenyképesség, a lendület és a polgárbarát közigazgatás talapzatán áll. Az új kormány új kormányzati szerkezetet hozott létre, s a rendezvény egyik célja, hogy a fiatalok megismerhessék az új felépítést. Mint írja, ideje, hogy a fiatal diplomások és a közigazgatási pálya végre egymásra találjanak.


A 28 éves Tamás és a 29 éves Zsuzsa együtt keringenek a molinók között. Mindketten jogászok, sőt, egykori kollégák, az expo pedig elsősorban Tamást érdekli, őt ugyanis épp az fenyegeti, hogy megszűnhet az állása. "Mivel jogászként foglalkoztatáspolitikai ügyekkel foglalkoztam, ezért gondoltam úgy, hogy megkérdezem: milyen mozgásterem lehet ezzel a tapasztalattal a tárcánál" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium standjánál.