220-ra korrigált a svájci frank

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdetben gyengült a forint, később azonban javult a helyzet, este nyolc után az euró 284, a svájci frank kicsivel 220 forint fölött állt. A forinterősödés elsősorban a nemzetközi hangulat javulásával magyarázható, de szerepet játszott benne a magyar állampapír-aukció sikere is.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön néhány perccel nyolc óra után az euróért 284,70 forintot kértek a devizapiacon, szemben a reggeli 287,50, illetve a szerda esti 286,70 forintos árfolyammal, vagyis erősödött a magyar fizetőeszköz. A svájci frank és a dollár árfolyama pedig 220,76, illetve 224,24 forintra csökkent.

A forinterősödés elsősorban a nemzetközi piacon kialakult kedvező hangulatnak köszönhető, de a sikeres magyar állampapír-aukció is szerepet játszik benne - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője. Hozzátette: A nemzetközi piacon a svájci frank és a dollár is gyengült, ez pedig kedvezett a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piaci devizáknak is.

Kolba szerint az aukció sikerében és a forinterősödésben szerepe lehetett Matolcsy György szerdai bejelentésének. A nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte, Magyarország tartani fogja a jövő évre kitűzött 3 százalékos hiánycélt. Matolcsy beszéde után a szerdán soha nem látott, 226 forint feletti szintre erősödő svájci frank jegyzése csökkent. Kolba Miklós azt is elmondta, ha a kormány a következő időszakban rendszeresen kommunikálni fogja, hogy tartani akarja a hiánycélt, az előbb-utóbb tudatosulni fog a befektetőkben, ami mindenképpen kedvező lehet a forint szempontjából.

Pozitív fogadtatás külföldön

A Bloomberg Matolcsy szavait értékelő cikke szerint Magyarország feladta három hónapos küzdelmét az EU ellen a költségvetési mozgástér tágítására. Ezzel ugyanakkor a forint erősödését segítette, valamint a magyar állampapírok iránt is nagyobb lehet a kereslet. "Ez nagyon pozitív, (gazdaságpolitikai) fordulatnak tűnik" - mondta Nigel Rendell londoni vezető elemző. Ugyanakkor hozzátette: "az egyetlen kérdésem, hogy vajon miért nem korábban döntöttek erről".

Simon Quijano-Evans bécsi fejlődő piaci stratéga szerint öt napon belül 280 forintra kerülhet az euró és 270 forintra év végéig. Matolcsy szavait úgy kommentálta az elemző, hogy "pontosan ez az az üzenet a kormánytól, amire szükségünk van". Hozzátette: "Bátorításra, bizalomépítő nyilatkozatokra van szükség."

A Raiffeisen szakértői szerint mivel a forint árfolyamára most leginkább a svájci frank mozgása van hatással, ezért az erős frank a továbbiakban is gyengén tarthatja a forintot. Csütörtökön a nemzetközi piaci hangulat mellett befolyásolhatja a forint árfolyamát az Államadósság Kezelő Központ állampapír-aukciója, amely választ adhat arra, hogy a Magyarországba vetett bizalom javításához mennyivel járult hozzá a GDP-hez mért 3 százalékos jövő évi államháztartási hiány tartására vonatkozó miniszteri ígéret. Az aukción óriási érdeklődés volt a magyar papírok iránt, ami azt jelzi, hogy javult Magyarország megítélése.

Pesszimista hangulatban drágulhat a frank

Kedvezőtlen piaci hangulatban azonban gyengülhet a forint a fontos külföldi devizákkal szemben - figyelmeztetnek a devizakereskedők. Ebben az esetben ugyanis a befektetők a kockázatmentesnek, biztonságosnak vélt célpontok felé veszik az irányt, ilyen eszköznek számít például a svájci frank vagy a japán jen. A frank forinttal szembeni erősödése pedig elsősorban azzal magyarázható, hogy a svájci pénz fokozatosan erősödik az euróval szemben. A Commerzbank devizapiaci szakértői szerint, ha a piacokon úrra lesz a pesszimizmus, akkor az euró tovább gyengülhet a frankkal szemben, ennek következtében pedig könnyen 230 forintig szaladhat a frank árfolyama. (Csütörtök reggel az euró frankhoz mért árfolyama 1,2830-nál járt.)

Az Erste devizapiaci elemzése a svájci frank drágulásával számol. A bank szakértői szerintük rövid távon, akár heteken belül 240 forintig is elmmehet a kurzus, és kisebb korrekciókon kívül nem számíthatunk az árfolyam visszaesésére. A frank erősödését indokolja Svájc gazdasági teljesítménye: a GDP akár 2 százalékkal is nőhet idén, miközben a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék körül alakulhat - mindkét adat jónak számít európai összevetésben.