Amerikai hírnek köszönhetően esett a svájci frank ára

Vágólapra másolva!
Az amerikai foglalkoztatottsági adat megkavarta az állóvizet a forint piacán is. Az euró árfolyama az adat megjelenése után 283 forintig esett, később azonban visszatért kiindulószintjére. A svájci frank 219 forintról indult pénteken, nap közben a 215 forintot is megközelítette az árfolyama.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra került az amerikai munkaerőpiac állapotát mutató adatsor, ami kedvezőbb képet fest, mint amit a piac korábban árazott. Ennek megfelelően a kockázatvállalasi kedv növekedett, ami a forint árfolyamában az erősödést jelenti.

Péntek este hét óra előtt az eurót 283,6 forintért adták, a reggeli 284,3 forint után. Az amerikai adat után erősödött először a forint, később azonban visszagyengült reggeli szintjére. A késő délután azonban újra az erősödés irányába indult a kurzus. A közös pénz szerdán jelentősen olcsóbb lett, utána viszont alig mozdult az árfolyam az amerikai adat megjelenéséig.

A dollár 220 forintot ért péntek este, nap közben még 222 forint közelében is járt az árfolyam. A svájci frank árfolyama mutatta a legnagyobb elmozdulást a főbb devizák közül: a reggel 219 forint körül járó árfolyam délután három óra előtt már 216,1 forintra esett, s némi visszagyengülés után este újra ezen a szinten állt.

Amerika dolgozik

Augusztusban nőtt ugyan a munkanélküliség az Egyesült Államokban, a foglalkoztatottak száma viszont a vártnál kevésbé csökkent a washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentése szerint.

A munkanélküliségi ráta a júniusi és júliusi 9,5 százalékról 9,6 százalékra nőtt augusztusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. A mezőgazdaságon kívüli ágazatokban 54 ezerrel csökkent augusztusban a foglalkoztatottak száma az egy hónappal korábbihoz képest. Az elemzők 110 ezres csökkenésre számítottak.

A Raiffeisen Bank devizaelemzői szerint a piacon egyre biztosabban árazzák a kamatemelés lehetőségét, amit a csütörtöki állampapíraukció relatív sikertelensége mutat. A tervezett 50 milliárd forint helyett ugyanis csak 35 milliárd forint értékben fogadtak el ajánlatot. A bank elemzői hozzáteszik, hogy az árfolyamot a magyar idő szerint délutáni amerikai munkanélküliségi adatok mozgathatják meg, amennyiben a várttól eltérnének. A devizakereskedők 282,2-287,3 forint közötti euróárfolyamot valószínűsítenek péntekre.