Elkapkodták a magyar állampapírokat a befektetők

Vágólapra másolva!
Óriási érdeklődés mellett zajlott le a csütörtöki állampapír-aukció, ami a Magyarországba vetett bizalom javulására utal. Az aukció a forintnak is segített.
Vágólapra másolva!

Nagy érdeklődés kísérte az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukcióját. A kibocsátó eredetileg összesen 50 milliárd forint értékben kínált fel állampapírokat a befektetőknek, a jelentős igény miatt végül 70 milliárd forintért adott el kötvényeket.

A hároméves kötvények 20 milliárdos csomagjára 72 milliárd forintos összegű ajánlat érkezett, ami bő háromszoros túljegyzést jelent. Az öt- és tízéves papírokból felkínált 15-15 milliárd forint értékű csomagokra pedig 71,4, illetve 50,4 milliárd forint összegű ajánlatot tettek a befektetők. A hatalmas érdeklődés láttán az ÁKK megemelte a kibocsátott mennyiséget, a hároméves papírokból 30, a másik kettőből 20-20 milliárdnyi fogyott.

A Matolcsy-beszéd is segített

Az aukciós hozamok a szerdai másodpiaci hozamoknál 12-17 bázisponttal alacsonyabbak. Ez azt jelenti, hogy a befektetők alacsonyabb hozam mellett hajlandók vásárolni a magyar papírokból, ami arra utal, hogy javult Magyarország megítélése a befektetők szemében.

A Raiffeisen szakértői csütörtök reggel piaci kommentárjukban azt írták, a forint és a magyar piac szempontjából fontos lehet a csütörtöki aukció, mert megmutathatja, hogy a piac hogyan értékelte Matolcsy Görgy nemzetgazdasági miniszternek a hiánycél tartásáról szóló szerdai bejelentését. Az aukció eredménye pedig egyértelműen pozitív lett.

Erősebb lett a forint

Az aukció a forintnak is jótt tett - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője. Hozzátette: a nemzetközi piacon a svájci frank és a dollár is gyengült, vagyis javult a hangulat, ez pedig kedvezett a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piaci devizáknak is. Néhány perccel dél után az eurót 285,50 forinton jegyezték a devizapiacon, szemben a délelőtti 287,50 forinttal. Közben a svájci frank jegyzése másfél forinttal 221 forintra csökkent, a dollár árfolyama pedig több mint 2 forinttal 224 forintra esett.

Kolba szerint elsősorban a külföldi hangulat adott erőt a forintnak, de az aukció sikerében és a forinterősödésben szerepe lehetett Matolcsy bejelentésének is. A szakember szerint, ha a kormány a következő időszakban rendszeresen kommunikálni fogja, hogy tartani akarja a hiánycélt, az előbb-utóbb tudatosulni fog a befektetőkben, ami mindenképpen kedvező lehet a forint szempontjából.