Ingadozó hangulatban picit esett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 75 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 23 297,66 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 24 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A Mol 150 forinttal, 0,67 százalékkal 22 200 forintra csökkent, 4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 60 forinttal, 1,21 százalékkal 4880 forintra esett, forgalmuk 14,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,01 százalékkal 697 forintra erősödött, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 105 forinttal, 0,22 százalékkal 48 300 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 1,8 milliárd forintos forgalom mellett 400 forinttal, 1,95 százalékkal 20 900 forintra nőtt.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója elmondta, hogy enyhült kissé az előző napi pesszimizmus. Szerdán még romlott a bizalom, történelmi csúcsot döntött az ír állampapírok nem teljesítésére köthető biztosítások díja (Credit Default Swap - CDS) azok után, hogy a kormány bejelentett bankvédő intézkedései további államadósság-növekedéshez vezethetnek. Arra a hírre azonban megnyugodtak a kedélyek, hogy az ECB ír és görög államkötvényeket vásárolt.

Az amerikai tőzsdék is pluszban nyitottak, és a nyugat-európai indexek is erősödtek. A régiós tőzsdék enyhe pluszban zártak. A nap folyamán kedvező munkanélküliségi adat érkezett Amerikából is: a vártnál alacsonyabb volt az először munkanélküli segélyért folyamodók száma. A hangulat javulása a BUX-on annyira nem, a forinton és a nagy vételi érdeklődés mellett megtartott állampapír-aukción annál inkább meglátszott. A forint erősödött az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben is.

Szegner Balázs szerint a folytatást az határozza meg, hogy hol zárnak az amerikai indexek, és hangsúlyozta, hogy a csütörtöki csak pillanatnyi megnyugvásnak tekinthető, a hangulat törékeny, napról-napra változik.