500 milliárdba kerülne a Mol-részvények állami visszavásárlása

Vágólapra másolva!
Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről - jelentette be szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Elemzők szerint legalább 500 milliárd forintba kerülne az ügylet. A Surgutneftegasnál nem tudnak arról, hogy tárgyalnának.
Vágólapra másolva!

"Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét" - idézte a Reuters az NFM közleményét. Magyarország és Oroszország megnyugtató megoldásra törekszik a lehető legrövidebb időn belül - fűzte hozzá az NFM.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV-től vásárolta meg a Mol részvényeit tavaly 1,4 milliárd euróért. A Mol barátságtalan felvásárlásnak minősítette a Szurgutnyeftyegaz befektetését, az orosz olajtársaság azóta sem vehetett részt a Mol közgyűlésein és a magyar cég nem fizetett osztalékot az elmúlt két évben. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Reutersnek adott júniusi nyilatkozatában már jelezte, hogy kívánatos lenne magyar kezekben tudni a Mol részvényeit, de elhárította a kérdést, vajon közvetlenül az állam vásárolná-e vissza a részvénycsomagot.

Csak az államadósság rovására lehetne kifizetni az 500 milliárdot

Magyar piaci elemzők szerint rövid távon kedvezően hatna a Mol részvények árfolyamára, ha Magyarország visszavásárolnál a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjét. Az viszont nem világos, hogy a költségvetés, amelynek a közösségi közlekedési vállalatok megmentését is meg kell oldania, hogyan teremthetné elő a Mol-részvények visszavásárláshoz szükséges összeget. "A jelenlegi helyzetben meglehetősen kétséges, hogy a piacok örömmel fogadnák az államadósság növekedését" idézte a brit hírügynökség egy elemző véleményét.

A jelenlegi árfolyamon a Szurgutnyeftyegaz kezében lévő részvénypakett értéke 500 milliárd forintra tehető és a vásárláskor Magyarországnak még némi felárat is kellene fizetnie, figyelmeztetett a Reuters által idézett tőzsdei elemző.

A Szurgutnyeftyegaznál meglepődtek

Az orosz Szurgutnyeftyegaz nem tud arról, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdett volna vele a kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvény kivásárlásáról - idézte a termelés alapján negyedik legnagyobb orosz olajipari cég sajtóosztályát szerdán a Business FM (BFM.ru) orosz gazdasági rádióadó internetes oldala. A Szurgutnyeftyegaz sajtóosztályán nem erősítették meg a tárgyalások megkezdését - közölte az orosz Business FM. A cég egyik képviselője azt mondta, "tudunk a magyar hatóságok bejelentéséről, de nincs tudomásunk semmiféle tárgyalásról."

Az NFM szerda esti közleménye szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter - egyúttal magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos - moszkvai látogatása során valóban tárgyalt, de nem az orosz cég képviselőivel, hanem Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel. A megbeszélésnek többek között témája volt a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvénypakettjének tulajdonosi bejegyzése is. Mindkét fél jelezte, hogy a kérdést kiemelt prioritásként kezeli - áll a közleményben.