Aranydrágulást és 282 forintos eurót várnak a profi befektetők

Vágólapra másolva!
Egy friss, az állampapír-, részvény- és forintpiac mozgását nagyban befolyásoló intézményi befektetők körében végzett felmérés szerint az év hátralévő részében csökkenhet a magyar kamat, az euró árfolyama átlagosan 282 forint felett marad, az aranyár pedig tovább emelkedhet.
Vágólapra másolva!

A legtöbb úgynevezett intézményi befektető a magyar jegybanki alapkamat csökkenésére számít a jövőben, de nagy a megosztottság mind a jegybanki alapkamat változásának irányát, mind pedig az értékét illetően - derül ki a K&H Alapkezelő felméréséből.

A felmérés készítői arról faggatták az intézményi befektetőket, vagyis a hazai pénztárakat és pénzintézeteket, mire számítanak a következő egy évben.

Hozamok és kamatok

A több százmilliárd forint felett rendelkező 35 befektető konszenzusa 5,19 százalékos kamatszintet jelez előre. A megkérdezettek között volt, aki 7,25 százalékos kamatszintet prognosztizált, de akadt 4 százalékos rátát valószínűsítő előrejelzés is - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Az intézményi befektetők többsége szerint az Európai Központi Bank a következő egy évben nem változtat az euró kamatán, ám a válaszadók harmada kamatemelésre számít.

Nagy eltérés látható a tízéves magyar államkötvény referenciahozamának alakulására tett előrejelzésekben is. A megkérdezett befektetők az augusztus végén tapasztalt 7,27 százalékos értékhez képest egy év múlva átlagosan 7,21 százalékra számítanak, ugyanakkor az egyes vélemények ettől jelentősen eltérnek, hiszen a befektetők között volt aki 5 és aki 10 százalékos hozamot vár.

Forint és euró

A kamatok és a hozamok alakulásával ellentében a deviza- és részvénypiacok alakulását hasonlóan látják a befektetők. A válaszadók szerint a következő egy évben az euró árfolyama átlagosan 282 forint lehet, és egyik befektető sem számol 300 forint feletti euróárfolyammal. Az euró dollárhoz mért kurzusa pedig - az idén auguszus 31-én mért 1,2690-es szintről - 1,28-ra változhat. (Az elmúlt napokban a dollár veszített értékéből, így szerdán délelőtt 1,33-as szint felett mozgott az euró/dollár keresztárfolyam.)

A megkérdezett befektetők hasonlóan pozitívan ítélik meg a nemzetközi részvénypiacok változását, hiszen a fejlett és a feltörekvő országok részvénypiacain is minimálisan bár, de növekedésre számítanak. A BUX 1 százalékos erősödését feltételezik jövő év augusztus végére.

Arany és olaj

"Az intézményi befektetők, a tipikusan menekülő befektetésnek tartott arany igen magas árának további emelkedését feltételezik. Ami ennél is fontosabb, hogy a válaszadók többsége az arany árának emelkedésével számol, ami az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt bizonytalanság szinten maradását valószínűsíti" - mondta Horváth istván és hozzátette: a konszenzus szerint unciánként 1261 dollár körül lehet az aranyár egy év múlva, szemben az augusztus végén mért 1247 dolláros árral. A pénzügyi befektetők a kőolaj hordónkénti világpiaci árára vonatkozóan is emelkedést vetítenek előre, átlagosan 77 dolláros hordónkénti árat várnak.