Ferihegyig érhet a Real Madrid elnökének cégbirodalma

Vágólapra másolva!
A nyugati világ legnagyobb építőipari csoportja jöhet létre, ha Németország piacvezető cége, a Hochtief elfogadja Spanyolország elsőszámú építőipari vállalatának, az ACS konszernnek az ajánlatát.
Vágólapra másolva!

Az ACS elnöke, Florentino Pérez - aki egyben a Real Madrid futballklub elnöke is - csütörtökön nyújtotta be az ajánlatot, amely szerint a cég a jelenlegi 30 százalék mellé megvásárolná a Hochtief részvényeinek 70 százalékát is. Ez a jelenlegi részvényár alapján 2,72 milliárd eurós vételárat jelent. A német cég Magyarországon is érdekelt, többek között ők birtokolják a Budapest Airport 37,25 százalékát.

A két vállalat forgalma együttesen 33,8 milliárd euró, és ezzel maga mögött hagyja a jelenlegi első helyezettet, a francia Vinci csoportot, amelynek tavaly 32,5 milliárd euró volt a bevétele.

A két vállalat jól kiegészíti egymást: az ACS bevételeinek 85 százaléka származik Nyugat-Európából, és 9 százalékkal Dél-Amerikából. A Hochtiefnél 20 százalék Európa, 43 százalék Észak-Amerika és 11 százalék Ázsia részesedése a forgalomból.

A Hochtiefben volt részesedése korábban egy orosz milliárdosnak, Oleg Gyeripaszkának. Az üzletember azonban kénytelen volt eladni több érdekeltségét, így a német cégben birtokolt 10 százalékos részesedését a válság miatt.

A német építőipari vállalkozás jól teljesített a válság előtt, amikor a kelet-európai fellendülés komoly profitot eredményezett, a krízis azonban visszafogta nyereségességét.