Belehúzott szerdán a forint, 219 alá ment a frank

Vágólapra másolva!
Szerdán erősödéssel töltöttte a napot a forint, a frank forinttal szembeni árfolyama kevéssel 21 óra után már a 219-es szint alatt állt, a dollár pedig több mint 4 forintot esett a reggeli szinthez képest.
Vágólapra másolva!

Szerdán kevéssel 21 óra után egy euró 284 forintot ért, egy dollár 221,90 forintba, egy svájci frank pedig 218,30 forintba került. Reggel még több mint 287 forintnál állt az euró, 226 forintnál a dollár és csaknem 223 forintnál a frank.

A forint erősödése kedden este kezdődött, miután este kilenc után újabb csúcsra kúszott a frank a forinttal szemben: 223,11 forintot kértek egy svájci frankkért a devizapiacon. Kedden kora este az euróval szemben is másfél havi mélypontra zuhant a forint, az euró/forint árfolyam a 288-as szint körül mozgott, de aztán késő estére ismét a 286-os szintet kerülgette az árfolyam.

A svájci frank kedden sorozatosan döntötte az árfolyamrekordokat az euróval szemben, de a forinttal szemben is. Az euró 1,2854 svájci frankos jegyzésen érte el valaha legalacsonyabb svájci frank árfolyamát, a forint pedig 223,11 forintos svájci frank jegyzésig is gyengült kedden késő délután. A dollár közel húsz százalékkal erősödött a forinttal szemben az év eleje óta.A hazai csődkockázatot kifejező CDS-felár közel 3 havi csúcsra emelkedett kedden.

A Raiffeisen devizapiaci elemzői szerint a forint volatilitása szeptember hónapban is fennmaradhat, mivel a költségvetés körüli bizonytalanságok október előtt nem tűnnek el, az ország sérülékenységét pedig növeli az IMF védőernyőjének hiánya és a rekord erős svájci frank. Borúlátó nemzetközi befektetői hangulatban könnyen elképzelhetőnek tartják a 290-es szint elérését, illetve átmeneti túllövését, de tartósan nem számítanak 290 körüli árfolyamra az euró-forint árfolyam esetében, inkább 285 körül mozgó árfolyamot valószínűsítenek. A mai napon a délutáni amerikai makrojelentések határozhatják meg a hangulatot, 284,80-289,95 közötti mozgásra számítanak.

Az eurót 1,27 dolláron jegyezték szerdán kora délután a bankközi kereskedelemben, szemben a kedd késő esti 1,2674 dollárral. Az euró-svájci frank árfolyam az 1,29-es szinten mozgott a tegnapi 1,28-as szintek után.