Többet vásároltak a németek az első félévben

Vágólapra másolva!
A vártnál aktívabbak voltak a német fogyasztók az első félévben, a 82 milliós országban a kiskereskedelmi forgalom nominálisan 1,8 százalékkal haladta meg az előző évit, a korábban becsült 0,5 százalék helyett.
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdai közleménye szerint reálértéken - az infláció hatásának kiszűrésével számolva - 0,9 százalékos volt a bővülés, a július végén jelzett 0,4 százalékos csökkenés helyett.

Az élelmiszerek, dohányáruk és italok forgalma 0,1 százalékkal csökkent reálértéken, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A legnagyobb mértékben, 4,4 százalékkal a bútorok és háztartási készülékek forgalma bővült. Tavaly ebben a kategóriában igen nagy volt a visszaesést, mert a roncsprémium program - az autóvásárlást ösztönző állami támogatás - elszívta a lakossági forrásokat a tervezett többi, nagy értékű beszerzéstől.

A korábbi és az új becslés közti eltérés főként a statisztikai módszerek változtatásának a következménye, és a növekedés korántsem jelez változást a hazai össztermék (GDP) alakulásának trendjeit illetően; a GDP nagyjából 60 százalékát ugyan a lakossági fogyasztás teszi ki az Európai Unió legnagyobb országában, a GDP azonban elsősorban az export és beruházások alakulásának függvényében változik, és a fogyasztói magatartás hatása viszonylag csekély.