Újból nyereséges lehet a Gyulai Húskombinát

Vágólapra másolva!
Majdnem tíz éve után ismét nyereséges lehet a Gyulai Húskombinát Zrt., közölte a nádudvari HAGE-Nagisz csoporthoz tartózó nagyüzem vezérigazgatója, Ruck János szerdán.
Vágólapra másolva!

Az éves szinten megközelítőleg 8,5 milliárd forint árbevételt elérő társaság gazdálkodásában már 2009-ben is kedvező folyamtok indultak el, ám a forint árfolyamának változása és a hitelkamatok emelkedése összességgében veszteséget okozott, mondta Ruck János. Az idei esztendőben azonban már látszani kezdenek azoknak az átszervezéseknek az eredményei, amelyek következtében, ha szerény mértékben, de nyereségessé válhat a cég.

Az elmúlt év végén illetve az idei esztendő elején ugyanis racionalizálták termelést, több felesleges és energiafaló üzemrészt és irodaépületet kiürítetek, illetve a termelést egy ingatlanba koncentrálták. Az átszervezés és egyben a technológia fejlesztése összességben majdnem négyszáz millió forintba került, és már mérhető, hogy csak az idén hasonló nagyságú megtakarítás lesz, és így alakulhat ki az év végére a szerény nyereség.

A 400 főt foglalkoztató vállalat évente mintegy 3 500 tonna kolbászfélét, 3 000-3 200 tonna májast és 4 500-5 000 tonna felvágottat és konzervet állít elő. A termelési volumen 85 százaléka a hazai piacon kerül értékesítésre. Májasból például a húskombinát a belső piac 30, kolbászfélékből pedig 10 százalékát birtokolja. A 15 százalék export zöme Oroszországba és Angliába irányul, de emelkedett az értékesítés a cseh-, a szlovák és a lengyel piacon is.

Kecsegtető hazai kilátások

A hazai viszonyokról szólva a vezérigazgató kiemelte: az év első három hónapjában csökkent az értékesítés a vásárlóerő visszaesése miatt, ám az utóbb három hónapban már emelkedő tendenciát mutatnak az eladásaik.

Az idén az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi védjegyhasználatot engedélyezett a gyulai és a csabai kolbásznak. Az eredetvédelem révén a gyulai kolbász és pároskolbász, valamint a csabai kolbász és vastagkolbász nevet csak az használhatja, aki Gyula és Békéscsaba közigazgatási területén belül állítja elő a terméket és betartja a meghatározott alapanyagokról és technológiai leírásokról szóló szabályokat.

Ruck János a védjegyhasználat elnyerésétől rövid távon nem elsősorban az értékesítés növekedését várja, ám mint hozzátette: idővel minden vásárlójuk értékelni fogja, hogy a gyulai kolbász minősége fölött immár Brüsszel is őrködik. Ez pedig az egész vállalat jövőbeni sikerét is erősítheti.