Lassult a szlovák gazdaság növekedése

Vágólapra másolva!
A második negyedévben 4,6 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság az előző év azonos időszakához képest, az elő negyedévi, 4,8 százalékos bővülés után - közölte a szlovák statisztikai hivatal pénteken.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben a szlovák gazdaság 16,340 milliárd euró értékű bruttó hazai terméket produkált. Az adatok gyorsjelentések, azaz később még pontosíthatják az eredményt.

Az illetékes fórumok mindegyike az idén a szlovák gazdaság növekedésével számol. A szlovák jegybank idei előrejelzésében 3,7 százalékos, jövőre 4,3 százalékos bővülés szerepel. A pénzügyminisztérium prognózisa kevésbé optimista: az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal számol. (A magyar gazdaság stagnált a második negyedévben, erről bővebben itt olvashat.)

A szlovák gazdasági növekedés ellenére a költségvetéssel gondok akadnak. A görög válságra adott uniós segély kérdése ugyanis továbbra is vitát szít Szlovákiában. A szlovák miniszterelnök szerint a pozsonyi kormány mellett más EU-tagállamok kormányai is fontolgatták, hogy nem járulnak hozzá a bajba jutott Görögország megsegítéséhez.

Mind az Európai Bizottság, mind a német kormány bosszúsan reagált arra, hogy a pozsonyi parlament szerdán elsöprő többséggel elutasította Szlovákia hozzájárulását a Görögország pénzügyi támogatását célzó uniós csomaghoz. Szlovákiára 816 millió euró jutott volna az összesen 80 milliárdos hitelkeretből.

Iveta Radicová miniszterelnök a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában közölt nyilatkozatában kijelentette: bizonyos abban, hogy más EU-tagállamok képviselőinek a fejében is megfordult az elutasítás gondolata.

Nálunk 1998 és 2002 között mélyreható reformokat hajtott végre a kormány, s ennek során senkitől nem kaptunk segítséget. Egyetlen centet sem kaptunk. Éppen ezért nem várható el a szlovákoktól, hogy segítsenek azokon, akik nem hajlandók maguk is tenni valamit a helyzet javítása érdekében - hangoztatta Radicová.