Amerika vitte mínuszba a tőzsdét

Vágólapra másolva!
Majdnem egy százalékkal csökkent a BUX az ünnep előtti kereskedési napon, az esést a kedvezőtlen amerikai makroadatoknak tulajdonítják az elemzők.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 206,31 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 21 953,89 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 395 forinttal, 1,91 százalékkal 20 300 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 60 forinttal, 1,19 százalékkal 4990 forintra esett, forgalmuk 6,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,45 százalékkal 667 forintra erősödött, forgalma 222,7 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 200 forinttal, 0,46 százalékkal 42 850 forintra gyengült, a részvények forgalma 696,6 millió forintot ért el. Szektortársa, az Egis 46,9 millió forintos forgalom mellett 175 forinttal, 0,87 százalékkal 20 045 forintra csökkentette értékét.

Elsősorban az Egyesült Államokban délután megjelent, vártnál rosszabb makrogazdasági adatok hatására csökkentek az európai, így a budapesti részvénypiac indexe a megkérdezett szakértők szerint. Kilenc hónapja legmagasabb szintre nőtt - a várt csökkenés helyett - az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten. Az amerikai jegybank (Fed) philadelphiai részlege pedig azt közölte, hogy a várt növekedés helyett csökkent a feldolgozóipari aktivitás augusztusban a közép-atlanti térségben. Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta, hogy a pozitív kezdés után egy erősebb esést követően inkább fölfelé indultak az árfolyamok, majd "lecsorgás" következett, de a vártnál rosszabb amerikai mutatók közzététele után kezdtek esni igazán az árak. Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője elmondta, hogy a közép-kelet-európai régió jobban teljesített a nyugat-európaihoz képest.