Ötödével nőttek a minimálbérek Kínában

Vágólapra másolva!
A legtöbb kínai tartományban több mint 20 százalékkal emelkedtek idén a minimálbérek - jelentette a China Daily angol nyelvű napilap. A legmagasabb sanghaji minimálbér átszámítva így is csak 36 ezer forintnak felel meg.
Vágólapra másolva!

A minimálbérek idén februárban azután kezdtek el ismét növekedni, hogy 2008-ban a munkaügyi miniszter kérte a tartományokat, hogy - az export Kínát súlyosan érintő visszaesése miatt - fagyasszák be azokat. Az intézkedést munkabeszűntetések és 2009 tavaszán egy öngyilkossági hullám követték. Összesen 27 tartományban emelkedtek azóta a minimálbérek és a maradék négy is emelésre készül. A gazdag déli Kuantung (Guangdong) tartományban az emelésnek köszönhetően 660-ról 1030 jüanra (119 euró) nőtt a minimálbér. Pekingben július 1-vel 20 százalékkal, 960 jüanra (111 euró), Sanghajban - ahol a legmagasabbak a fizetések - 1120 jüanra (129 euró) emelték a minimálbéreket. A legalacsonyabb minimálbér, 710 jüan (82 euró), az észak-nyugati Ninghszia (Ningxia) tartományban van.

Egy, az újság által idézett kutató szerint alacsony szintjük ellenére nem mindenhol tartják be a minimálbérre vonatkozó szabályokat. Egyes tartományokban a vendéglátásban és szállodaiparban alkalmazott nők még ennél is kevesebbet kaphatnak.

Az emeléseket társadalmi és munkaügyi feszültség előzte meg. A tavasz folyamán a tajvani Foxconn 30 százalékos béremelést hajtott végre, miután 11 alkalmazottja öngyilkos lett. A Kínában évente 650 ezer autót gyártó Honda sorozatos sztrájkok miatt 24 százalékkal, 1910 jüanra (219 euró) volt kénytelen dolgozóinak bérét emelni.

Az elmúlt néhány évtizedben tapasztalt gazdasági fellendülés ellenére a munkabérre fordított kifizetések aránya csökkent Kínában. Az egyik szakszervezet illetékese szerint 1983-ban a bruttó hazai össztermék 56,5 százalékát, míg 2005-ben csupán 36,7 százalékát fordították munkabér-jellegű kiadásra.