Estére gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Erős szinten kezdte a csütörtököt a forint, a 277-es szint körül mozgott az árfolyam, de este hatra megközelítette az euró árfolyama a 279-et, hét után 278 körül állt. A dollárral szemben a 215-217-es , a svájci frankkal szemben a 206-208 sávban mozgott.
Vágólapra másolva!

A semleges közeli befektetői hangulatban is folytatta harmadik napja tartó erősödését a forint, amely közel kéthavi csúcsra értékelődött fel az euróval szemben, írja csütörtök reggeli devizapiaci elemzésében a Raiffeisen Bank.

Csütörtökön este hét után 278 forintot kellett adni egy euróért, de hatkor a 279-es szintet is megközelítette az árfolyam, noha a reggeli kezdet igen bíztató volt 277-en. A dollár/forint árfolyam a 215-217-es szinteken mozgott csütörtök késő délelőtt. A svájci frankkal szemben a 206-208-as szinteken mozogott.

A szerdai nap folyamán a forint és a többi régiós deviza is erősödni tudott, annak ellenére, hogy nem volt kimondottan jó a nemzetközi hangulat, írták csütörtöki hírlevelelükben a Takarékbank elemzői. E mögött elsosorban technikai indikátorok lelhetőek fel, a múlt héten lépett be a zloty és a forint egy erősődő trendcsatornába, amelyhez a héten csatlakozott a cseh korona is.

Továbbá a komoly érdeklődéssel és csökkenő hozamokkal záruló állampapír-kibocsátások is a régiós fizetőeszközök izmosodásához járulnak hozzá közvetlenül (az aukciókon), valamint közvetetten, a spekulatív pozíciókon keresztül. Az ÁKK-nak a jövő héten lesz egy nagy összegű 300 milliárd forintos államkötvény lejárata, ami további keresletet indukál a magyar (elsősorban hosszú lejáratú) papírok iránt.

"Így az aktuális nemzetközi hangulattól sokkal inkább függetlenül folytathatja a lefelé csordogálását az euró/forint a nap késobbi részében és megnézheti akár a hajnali órákban regisztrált 276,30-as szintet is. Mindezzel együtt 275-nél látjuk a mostani trendcsatorna alját, ennél tartósabb erősödésre a mostani globális környezetben (annak érdemi javulása hiányában) nem számítunk" írják a Takarékbank elemzői.

Az eurót 1,2796 dolláron jegyezték csütrötökön kora reggel a nemzetközi deviza kereskedelemben a szerda késő esti 1,2846 dolláros jegyzés után. Az euró szerdán nap közben 1,29 feletti dollár jegyzéseken is járt a német kötvénykibocsátás kedvező piaci fogadtatásának hatására, de ez átmenetinek bizonyult, és nemzetközi piaci hangulatban bekövetkezett fordulat, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság romlása miatt azóta az uniós deviza gyengült.