Csökkent az ipari termelés Németországban

Vágólapra másolva!
A várt növekedés helyett kissé csökkent az ipari termelés Németországban júniusban, a második negyedév egészét tekintve azonban rekord mértékben növekedett az ipar az Európai Unió legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A berlini gazdasági minisztérium adatai szerint júniusban 0,6 százalékkal maradt el az ipar teljesítménye az egy hónappal korábbitól. Elemzők 0,7 százalékos növekedésre számítottak.

A tárca ugyanakkor felfelé módosította, 2,6 százalékról 2,9 százalékra a májusi növekedési adatot, és közölte, hogy a második negyedévben, az április-júniusi időszakban a két Németország egyesülése óta a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Csütörtökön a minisztérium arról számolt be, hogy júniusban 3,2 százalékkal növekedett az ipari rendelésállomány, főként a külpiaci kereslet megugrásának hatására. Elemzők szerint ez is arra utal, hogy a válságból az export növekedése kilábaló német gazdaság a vártnál nagyobb mértékben bővülhet az idén, és lekörözheti az euróövezet államadósság-válsággal küzdő periférikus államait.

Számos német cég a nagy feltörekvő térségekben beindult fellendülésből profitál. A BMW például csütörtökön azt közölte, hogy a kínai eladások 30 százalékos növekedésére számít az idén. "Ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy az év második felében lassulhat a világgazdaság, ezt pedig megérezi majd a német ipar" - mondta a Reutersnek az UniCredit bank egy elemzője.