Kevesebb emberrel termelt többet a német feldolgozóipar

Vágólapra másolva!
Júniusban 2,7 százalékkal kevesebben dolgoztak a német feldolgozóiparban, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A német feldolgozóiparban a megrendelési állomány és a termelés növekedése ellenére júniusban csökkent a foglalkoztatottak száma az előző évihez képest. A német feldolgozóipar júniusban 2,7 százalékkal, azaz 134 800 fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatott mint egy évvel korábban - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Statistische Bundesamt) adataiból.

A létszámcsökkentés a gépipari, elektromos berendezés gyártó és fémipari vállalatokat érintette a legnagyobb mértékben. A tavaly júniusinál csak az élelmiszeripari és takarmány gyártók foglalkoztattak több alkalmazottat. A német termelőipar összesen 4,9 millió főt foglalkoztatott júniusban. Az előző hónaphoz, májushoz képest viszont már emelkedett kissé a foglalkoztatottak száma a német termelőiparban. A júniusi 10 400 fős havi növekedés 0,2 százaléknak felel meg.

A ledolgozott munkaórák száma 6,4 százalékkal 647 millióra emelkedett, ami részben annak tudható be, hogy 2010 júniusában eggyel több volt a munkanapok száma mint 2009 júniusában. Másrészt viszont kimutatható a részmunkaidős foglalkoztatás arányának csökkenése is.