Négy forinttal drágább lett hétfőn a svájci frank

Vágólapra másolva!
Hétfőn langyosan kezdődött a kereskedés, de 16 óra után esni kezdett a forint az összes fontos devizával szemben: az euró 285, a dollár 225, a svájci frank jegyzése pedig 219 forint fölé ment. A magyar pénz gyengülését a nemzetközi befektetők óvatosabbá válása okozta, amit jól mutat a dollár és a frank erősödése.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este fél 8 körül egy euró 285,30 forintba került, egy dollárért 225 forintot kértek a kereskedők, egy svájci frankért pedig 219,30 forintot kellett adni.

Ez a reggeli szintekhez képest az euró esetében valamivel több mint 2 forintos, a dollár esetében 3 forintos, a frank esetében pedig 4 forintos emelkedésnek felelt meg.

A svájci frank a fő nemzetközi devizákkal szemben is erősödött hétfőn, estére az euróval szemben 1,2995-re csökkent az árfolyam, míg reggel még 1,3140 volt az árfolyam. A dollár is ihzmosodott, az euróval szembeni kurzus a reggeli 1,2760-ről 1,2670-re mérséklődött.

A frank múlt szerdán döntött rekordot a forinttal szemben: az árfolyam akkor rövid időre 219,75 forintra emelkedett (a korábbi csúcsot július 1-jén regisztrálták, akkor 218,98 forinton). Csütörtökön és pénteken gyengült a frank a magyar pénzzel szemben.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az előző héten növelték a bizonytalanságot a kormány képviselői által tett nyilatkozatok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások újrakezdéséről.

Az elemző emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyságban hétfőn bankszünnap van, ezért a szokásosnál gyengébb forgalom várható. A forintot azonban erősítheti, hogy a lengyel második negyedéves GDP-jelentés miatt kedvezőbb lehet a régió megítélése.

A DowJones amerikai gazdasági hírügynökség által idézett elemzők szerint árfolyam-ingadozásra és a forint további gyengülésére lehet számítani. Az euróval várhatóan a 282-284 forint közötti sávban kereskednek majd, és a piaci hangulat továbbra is törékeny maradhat, Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatának bizonytalansága miatt.