Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A redőnnyel télen is spórolhatunk

Vágólapra másolva!
Talán kevesen gondolják, hogy a redőnnyel az ablak hővesztesége harmadával csökkenthető, ami a lakás energiafelhasználását 3-5 százalékkal mérsékelheti. S ami a lényeg, az árnyékot adó redőny nem csak nyáron hasznos, hiszen télen a fűtésszámlán spórolhatunk vele - derül ki az Energia Klub anyagából.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jóval több energiát fordítunk lakásunk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európa Unió más országainak lakói. A rosszul záródó ablakok és a korszerűtlen szigetelés miatt elpazaroljuk az energiát. Ugyanakkor nyári áramfogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző mértéket. Pedig jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk klímáját a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt. Az árnyékolók szerepe évszaktól függően eltérő, feladatuk azonban télen-nyáron egyaránt a maximális hővédelem - olvasható az Energia Klub összeállításában.

A külső árnyékolók tízszer hatásosabbak a tűző napsugarak ellen

Ilyenkor a legfontosabb, hogy a tűző napsugarakat eleve be se engedjük a lakásba. Erre a külső árnyékolók alkalmasak, azaz a rolók, spaletták, amik megakadályozzák, hogy az ablaküvegen át a napenergia bejusson az épületbe. A leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók (redőny, zsaluzat, napárnyékoló), amelyekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal (például szalag- vagy pliszéfüggöny, roló).

Keretesbe: Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal csökkentheti. Ha egy fokozottan hőszigetelt üvegű ablakra minőségi alumíniumredőnyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a téli hónapokban. Lakásunk téli-nyári kombinált energiafelhasználása így átlagosan 3-5 százalékkal csökkenthető.

Télen hőpajzzsal szigetel a redőny

Ha redőny jó szolgálatot tesz nyáron, legalább ugyanolyan hasznos lesz télen is. A fűtési energia jelentős része ugyanis a nyílászárókon át távozik, amit redőnnyel jelentősen csökkenthetünk. Tehát ettől a beruházástól dupla hasznot várhatunk. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása abban rejlik, hogy a leeresztett redőny és az ablak között keletkező légréteg hőpajzsként viselkedik. A hőveszteség csökkentése érdekében egy megfelelő szaktudású árnyékoló szakember úgy szereli fel a redőnyt, hogy az ablak és a pajzs közötti rés legalább 40 mm legyen.

A jó minőségű redőny használata azonban csak az egyik feltétel. Fontos, hogy a redőnyöket mindig naplemente előtt engedjük le, hogy azt az energiát, ami napközben az üvegfelületeken át jelentősen hozzájárult belső tereink felmelegítéséhez, bent is tarthassuk, és a fűtési energia a külső hőmérséklet csökkenésével már ne távozhasson az ablakokon át. Intelligens vezérlésű elektromos szerkezettel optimálisan szabályozhatjuk redőnyeink nyitási és zárási idejét, ezeknek különösen irodaépületeknél lehet nagy jelentősége. Működtetésük ugyan némi energiát igényel, ez azonban elenyésző ahhoz képest, amennyit a fűtési költségekből megtakaríthatunk a segítségükkel.

A ház köré ültetett növények is segítségünkre vannak a hővédelemben. Az északi oldalra ültetett örökzöldek a hideg téli szelektől védenek, a déli oldalra telepített lombhullató fák télen átengedik a napsugarakat, nyáron viszont árnyékot adnak. További megtakarítási tippekről olvashat az Energia Klub honlapján vagy itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről