Vágólapra másolva!
A vártnál kissé jobban javult az üzleti hangulat az euróövezetben augusztusban - tette közzé az erre vonatkozó adatokat az Európai Bizottság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az alaphangulatot a gazdasági helyeztet jellemző általános optimizmus és a munkanélküliségtől való félelem csökkenése adta meg. Rendszeres havi elemzésében a brüsszeli testület rámutatott: az átfogó adat - amely 101,8 pontra emelkedett a júliusi, lefelé módosított 101,1 pontról - azt jelzi, hogy az euróövezet gazdaságában folytatódik a fellendülés. A Reuters által megkérdezett elemzők 101,7 pontot vártak. Ez sorjában már az ötödik hónap, hogy emelkedik a mutató, amely 64,6 pontos értékkel 2009 márciusban érte el a mélypontját.

A legnagyobb gazdaságok közül Nagy-Britanniában és Németországban javult a legjobban az üzleti hangulat, romlott viszont Olaszországban, Lengyelországban és Svédországban. Bizakodásra adhat okot, hogy a korábbi hónapokkal ellentétben a fogyasztók körében jelentősen javult a hangulat: a mutató - bár még mindig mínuszban van - 3 ponttal javult mínusz 11-re, ami azt jelzi, hogy az emberek jobban bíznak a fellendülésben. Ugyanez vonatkozik a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozásokra is. Az iparban nem változott a hangulatmutató, a szolgáltatásban és a kiskereskedelemben enyhén javult.