A magyarhoz hasonló módon pörög fel a román infláció

Vágólapra másolva!
Júliusban 2,58 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában az előző hónaphoz képest, miután a román kormány öt százalékponttal, 24 százalékra emelte a forgalmi adót - közölte szerdán a román országos statisztikai hivatal. Az infláció egy évre a magyarhoz hasonló módon felpöröghet.
Vágólapra másolva!

Az infláció a gazdasági elemzők és a román központi bank várakozásainak megfelelően alakult. Az éves infláció 7,14 százalékra nőtt a korábbi 4,38 százalékhoz képest. Az infláció növekedését legnagyobb mértékben a nem élelmiszerek árainak emelkedése gerjesztette, ezek átlagban 3,1 százalékkal kerülnek többe, mint júniusban.

A nem élelmiszerek közül a leginkább a cigaretta drágult, amely 9,47 százalékkal kerül többe, a villamos energia és a gáz 4,2 százalékkal drágább. Több mint két százalékkal nőtt az üzemanyagok ára is. A szolgáltatások ára 2,6 százalékkal nőtt, az élelmiszereké 1,9 százalékkal.

A külföldi működőtőke beruházások 29 százalékkal 1,838 milliárd euróra csökkentek az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest. Tavaly az első félévben a külföldi működőtőke beruházások értéke elérte a 2,588 milliárd eurót. Tavaly egész évben a külföldi beruházások 4,89 milliárd euróra csökkentek, ami fele a 2008-ban regisztrált értéknek.

Romániában hasonló hatás mutatkozik, mint Magyarországon az elmúlt egy évben. A tavaly nyáron 25 százalékra emelt forgalmi adó 12 hónapra megemelte az inflációs rátát, azonban a legutóbbi adatban ez már nem mutatkozik. A hazai infláció alakulásáról itt olvashat.