Magyarország legnagyobb geotermikus fűtőműve épül

Vágólapra másolva!
Közel ezer lakást és közintézményeit is termálvízzel fűti novembertől a baranya megyei Szentlőrinc. A 442 millió forintos támogatással épülő fűtőmű, hazánk legnagyobb geotermikus vállalkozása.
Vágólapra másolva!

A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként. Így a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7500 lakosú Szentlőrincen.

Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere az ünnepélyes alapkőletételen hangsúlyozta: a fejlesztésnek köszönhetően 900 lakást és a közintézményeket geotermikus energiával fogják fűteni, emellett a fűtésre használt és a helyi hőerőműtől visszaérkező vizet később üvegházak fűtésére is fel lehet használni.

A rendezvényen jelen volt Izland külügyi és külkereskedelmi minisztere, Össur Skarphédinsson is, aki hangsúlyozta: Izland a geotermikus energia hasznosítása területén szerzett több mint 70 éves tapasztalattal tudja majd gazdagítani az uniót. Jelezte: országa benyújtotta csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz.

Az ünnepségen Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikai helyettes államtitkára a geotermiát jelentős kiugrási lehetőségnek nevezte, tekintettel az olajár várható alakulására. Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója a projektet ismertetve elmondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. Közölte: az ősszel megkezdhetik a távhőszolgáltatást Szentlőrincen, jövőre pedig már Miskolcon dolgoznak. Hozzátette: a projekt KEOP forrásból 442 milliós támogatást nyert.