Svéd céget vásárolt a Gorenje

Vágólapra másolva!
Cégvásárlással terjeszkedik a skandináviai piacon a Gorenje. Az Asko átvételét stratégiai jelentőségűnek tartja a szlovén háztartásigép-gyártó.
Vágólapra másolva!

A Gorenje szlovén háztartási berendezés gyártó vállalat megvásárolta svéd konkurensét, az Asko Appliances Group vállalatot. az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a felek, akik a vételárat nem közölték.

"Az Asko átvétele stratégiai jelentőséggel bír, ami mindkét vállalat részére szinergikus előnyt jelent és a gyorsabb növekedés feltételeit teremti meg" - derük ki a Gorenje közleményéből.

A Merloni-csoporttól vették a céget

Az 1950-ben a svédországi Vara városban alapított, Svédországban és Finnországban gyárakat működtető vállalat az olasz Antonio Merloni Group tulajdonában volt. A Gorenje a svéd vállalat megvásárlásával skandináviai piaci jelenlétét is erősíti, ahol ezidáig kevéssé képviseltette magát, de a legnagyobb előnyt az észak-amerikai és az ausztrál piac megnyitása jelenti számára.

A Gorenje nemrégiben jutott 25 millió eurós tőkéhez az International Finance Corporation (IFC) által megvásárolt 11,8 százalékos részvénypakett révén. A Gorenje további 25 milliós tőkefelvételt tervez az elkövetkező hónapokban hasonló konstrukció keretében. Az újonnan szerzett forgóeszközöket növekedési és terjeszkedési tervei finanszírozására szánja fordítani.