Reuters: A magyar hírek tartják magasban az arany árát

Vágólapra másolva!
A kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az EU közti tárgyalások felfüggesztése az arany árát is a magasban tartja, pedig enélkül már csökkenésnek indulhatna a nemesfém ára.
Vágólapra másolva!

A magyar törlesztési képesség miatti friss aggodalmak erősítették meg az aranyárat Ázsiában, amelyet eddig az alacsony infláció tartott a magasban - írja a Reuters.

A hírügynökség aranykereskedőkre hivatkozva azt írja, hogy a nemesfém a magyar hiteltárgyalások felfüggesztése miatt drágult.

Indokolt lenne az áresés

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hétvégi tárgyalása eredménytelenül zárult és a delegációk hazautaztak. Az esemény újra felerősítette az eurózónáért aggódó hangokat. Bár Magyarország nem a zóna tagja, a sok külföldi befektetés miatt az eurót használó országok gazdaságát is veszélyezteti a magyar fizetőképesség körüli aggodalom.

A magyar események nélkül nem lenne indokolt a arany drágasága. Hosszabb távon tehát az arany árának esésére lehet számítani, mivel más alapvető folyamat már nem hat a nemesfém drágítására. A Reuters szerint így 1175 dollárra eshet az arany unciánkénti ára.

Menekülési célpont az arany

Az arany ára a világgazdaság állapotának is egyfajta mutatója. A nemesfém ugyanis biztonságos befektetésnek számít, ezért amikor a gazdaság gyengesége miatt aggódnak a befektetők, akkor többen vásárolnak aranyat, így annak ára nő. A fellendülés jeleire többen eladják aranyukat, hogy kockázatosabb, de nagyobb haszonnal is kecsegtető üzletbe vigyék tőkéjüket.

További problémát jelent, hogy a rossz magyar pénzügyi kilátások az amerikai gazdaságra is kihathatnak. A piaci hangulat alapján nem lehetetlen az USA deflációba merülése, azaz az árszínvonal csökkenése. A gazdasági növekedés egyik legnagyobb veszélyeztetője az árak csökkenése, ugyanis az a pocsék fogyasztás mutatója. A törékeny fellendülés veszélyét az amerikai jegybank, a Fed is jelezte, így a magyar pénzügyi gondok rossz időpontban találták a tengerentúli befektetőket.