Oszkó: Nem mi vesztünk össze a IMF-fel

Vágólapra másolva!
Nem érti Oszkó Péter, hogy a jelenlegi kormány milyen logika alapján akarja az IMF-fel és az unióval folytatott tárgyalásainak kudarcát az előző kabinetre kenni. "Érthetetlen ez a magatartás" - mondta az [origo]-nak.  
Vágólapra másolva!

"Nem mi vesztünk össze a Nemzetközi Valutaalappal" - hangsúlyozta az [origo]-nak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az IMF és az Európai Unió képviselői szombaton a nélkül álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy megállapodásra jutottak volna az Orbán-kormánnyal. A Bajnai-kabinet pénzügyminisztere szerint különösen kínos, hogy a magyar fél (Matolcsy György szombaton kiadott közleménye - a szerk.) olyan játékba kívánta bevonni az IMF-et, amitől a szervezet általában tartózkodik, nevezetesen, hogy politikailag véleményezzen kormányokat. Oszkó itt arra utalt, ami szerint az IMF és az EU képviselői "elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit".

Oszkó Péter ennél többet nem kívánt mondani, mint közölte: a blogjában azért még találunk néhány érvet véleménye megértéséhez.

A blogban Oszkó Péter kifejti: miért gondolja úgy, hogy az események kapcsán inkább nem nyilatkozna: "Az elkövetkező napok gazdasági sajtója nyilván a kormány és a valutaalap, illetve az EU szakértői delegációjának összeveszését és ennek azonnali pénzpiaci következményeit fogja címlapon hozni és vezető hírként kezelni. Amint meghallottam egyébként, hogy az új kormány első hivatalos tárgyalási fordulója az ország legnagyobb hitelezőivel kudarcba fulladt, a közelmúltban kialakított szokásaimhoz híven mindjárt elhatároztam, hogy a lehető legkevesebbet nyilatkozom az ügyben" - írja Oszkó.

"Az eddigi indokaimon kívül azért is tartottam ezt helyénvalónak, mert nem különösebben szeretem alkalmazni az olyan fordulatokat, hogy "ugye megmondtam" vagy, hogy "lám megint nekem lett igazam", különösen akkor, amikor az általam vezetett hasonló tárgyalási fordulók mintha békésebben és sikeresebben zárultak volna, s nem veszélyeztették az ország pénzügyi stabilitását, a gazdaság növekedésének megindulását és általában a felzárkózási folyamatokat" - állapítja meg.

"Még mindig meg tud azonban lepni, hogy amikor a jelenlegi kormány ennyire egyértelműen a saját akaratából és saját cselekményei eredményeként idézett elő kenyértörést hitelezőinkkel, még mindig képes olyan hivatalos nyilatkozatot fabrikálni, amivel cselekményeiért semmiféle felelősséget nem vállal, hanem azt mára már nevetségessé vált reflexeinek megfelelően az előző kormányra próbálja hárítani.

Az esemény sajtóvisszhangja alapján úgy tűnik, erre a propagandafogásra már senki sem vevő, vagy tényleg csak a legelfogultabbak és a legelvakultabbak, talán azért sem, mert az ráadásul szöges ellentétben áll a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által kiadott hivatalos nyilatkozatok és egyéb bejelentések tartalmával. Így hosszú helyreigazítások fabrikálására továbbra sem érzek kényszert" - írta blogjában a volt pénzügyminiszter.