MNB: Sérti a függetlenséget Simor fizetésének csökkentése

Vágólapra másolva!
Csütörtökön elfogadta a parlament a jegybanktörvény módosítását, ami a Magyar Nemzeti Bank szerint sérti a jegybanki függetlenséget. 
Vágólapra másolva!

"A Magyar Nemzeti Bank továbbra is egyetért az Európai Központi Bank álláspontjával, amely szerint a jegybanktörvény módosítása sérti a magyar jegybank függetlenségét" - közölte pénteken a jegybank.

A parlament csütörtökön a pénzügyi salátatörvény részeként a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény 53. § (1) bekezdését is módosította, az új szabályok szerint az elnök havi keresete a "Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó, nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszerese."

A KSH adatai szerint tavaly a bruttó átlagekereset 199 775 forint volt, azaz eszerint az eddig több mint 8 millió forintot kereső Simor András bruttó keresete valamivel 2 millió forint alatt marad majd.

Az MNB álláspontja szerint a hiteles monetáris politika alapja csak a független központi bank lehet. Az árstabilitás, mint elsődleges cél elérését és fenntartását kizárólag egy minden tekintetben független intézmény valósíthatja meg. Kiemelkedően fontos a monetáris politikát és annak irányítóit elválasztani rövid távú politikai érdekektől.

Az MNB a jegybanktörvény módosítását a jegybanki függetlenséget sértőnek tartja, mivel az összeegyeztethetetlen az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, illetve az MNB törvényben foglalt alapelvekkel, valamint teljes mértékben figyelmen kívül hagyja mind az EKB-nak, mind az MNB-nek a törvénytervezetről kibocsátott véleményét - áll a jegybanki közleményben.