Összeszedte magát az euró, visszaesett a svájci frank

Vágólapra másolva!
A kedd este elért 287-es szint alatt maradt szerdán az euró/forint árfolyam, szerda este 285 forintot ért egy euró. Kevéssel délután 2 óra előtt egy svájci frankért még csaknem 213 forintot kértek, este 8 órakor azonban már csak 211,50 forint volt a kurzus, azaz gyakorlatilag ugyanannyi, mint a reggeli piacnyitáskor. Az euró rosszul kezdett, de estére megállt az esése a dollárral és a frankkal szemben is.
Vágólapra másolva!

Az euró több forinttal olcsóbb lett a szerdai kereskedésben, délután öt órakor 284,27 forintot ért a reggeli 287-es szinthez képest, és este 8 órakor is még 285 forinton jegyezték az uniós devizát. Az euró lényegében egész nap gyengült a forinttal szemben, a svájci frank és a dollár azonban eleinte erősödött.

Gondi István, a Raiffeisen kereskedője szerint a svájci frank ereje mögött az állhatott, hogy a helyi jegybank eurót adott el, ami egyrészt erősítette a frankot, másrészt gyengítette az eurót - s ez tükröződik a két deviza forintban kifejezett árában is. Erre csak ráerősített a frank hagyományos szerepe, ugyanis a befektetők a biztonságos pénzt látják benne.

Jól kezdett a frank, de kifulladt

A svájci frank 211,50 forintot ért este 8-kor, azaz gyakorlatilag ugyannnyit, mint a bankközi devizapiac reggeli nyitásakor, pedig napközben a 213-as árfolyamot is megközelítette a jegyzés. A dollár a 223,50 forintos szint támadása után estére a reggeli 222,50 forintra került.

A napot kifejezetten erősen kezdte a svájci frank és a dollár, a frank az euróval szembeni árfolyam 1,356-ról 1,343-ra csökkent, a dollárkurzus pedig 1,29-ről 1,28 alá ment le - itt azonban megállt az euró esése, a kurzusok ugyanis innen már nem tudtak tovább csökkenni, és este 8 körül is nagyjából ugyanezen a szinteken álltak.

A bankadó is segíthetett

A forint erősödésében a bankadó várható megszavazása is szerepet játszhat, leginkább a bizonytalanság oldódása miatt. Gondi szerint a hétfői esés "felfújt dolog volt, igaz, ettől még baj van." A szakértő szerint az euró 280-290 forint közé ragadhat be októberig, az önkormányzati választásokig.

A Magyar Nemzeti Bank beavatkozása - az, hogy folytatja az európai uniós források piacra vezetésének gyakorlatát - 288/eurónál erősebben tarthatja a forintot a belátható jövőben - írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség.

Hétfői zuhanás

A forint hétfői zuhanását a befektetői bizalom gyengülése okozta, ami a Nemzetközi Valutaalap és az Unió képviselőinek távozása miatt következett be. A magyar kormány és a külföldi delegáció közti tárgyalások megszakadtak, mivel nem sikerült egyeztetni a felek álláspontját. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik".

Az IMF-tárgyalások felfüggesztéséről azt írta a Raiffeisen elemzése, hogy várhatóan tartósabb lesz a bizalomvesztés, mint a Kósa-féle bejelentéskor, amikor a görög helyzethez hasonló államcsődveszélyről beszélt a fideszes politikus.