Matolcsy: Tíz-húsz milliárd eurós megállapodást kötne a kormány az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Tíz-húsz milliárd eurós megállapodást kötne két évre az IMF-el és az unióval a magyar kormány, nyilatkozta a Reutersnek Matolcsy György pénteken. A nemzetgazdasági miniszter azt is szeretné eléreni, hogy a nemzetközi szervezetek engedjenek meg 3 százalék fölötti hiányt jövőre úgy, hogy közben a kormány beindítja a szerkezeti reformokat.
Vágólapra másolva!

Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást akar kötni 2011-2012-re 10-20 milliárd euró értékben az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnak.

A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány reményei szerint a hitelezők beleegyeznek abba, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. Matolcsy szerint a deficit 3 százalék körüli lehet 2012-ben, az ideit 3,8 százalékon tartja.

Hozzátette azt is, hogy a kormány komoly szerkezeti reformokat tervez 2011-ben és 2012-ben, ehhez jelentős többletköltségek szükségesek, miközben a bonyolult euróövezeti helyzet megnehezíti a jelentősebb deficitcsökkentést jövőre.

"Véleményem szerint sikerül megállapodni partnereinkkel egy 3,0-3,8 százalék között jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányban, miközben komoly szerkezeti reformok végrehajtására kerül sor. Ez a hiánysáv 2011-re vonatkozik, és ha ezt sikerül elérni, akkor a deficit 3 százalék körülire mérséklődik 2012-be." - mondta a miniszter a hírügynökségnek.

Az IMF-fel és az Európai Unióval kötött, októberben lejáró megállapodás jövőre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő. Matolcsy György hangsúlyozta azt is, hogy a kormány elkötelezte magát a 3,8 százalékos idei deficitcél betartása mellett.

A hét elején már Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója nyilatkozta az fn.hu-nak, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne az új kormány az IMF-el. Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadója az internetes lapnak elmondta: az a terv, hogy a jelenlegi, október végéig érvényes megállapodást két hónappal meghosszabbítják, majd 2011-re kötnének egy elővigyázatossági hitel szerződést.

"Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon" - mondta Szapáry György.

Elmondta a tanácsadó azt is, hogy az államnak a jelenlegi keretből sincs szándéka több pénzt lehívni, a hosszabbítást azzal indokolta, hogy "ne legyen két hónapos lyuk" a mostani és a 2011-re kötendő elővigyázatossági megállapodás között.