Londoni elemzők a bizalomvesztést tartják aggasztónak

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint az Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel folytatott tárgyalások megszakadása miatt nem került veszélybe a Magyarország finanszírozása, de a külföldi befektetők bizalmának elvesztése növeli a hitelköltségeket.
Vágólapra másolva!

Valamelyest enyhült kedden a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak díjszabása, amely előző nap erősen megugrott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások hétvégi félbemaradásának hírére.

Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékeléseikben nem elsősorban a magyar gazdaság finanszírozását látják veszélyben, hanem a piaci hitelesség- és bizalomvesztést tartják aggasztónak.

Tavasz óta emelkedőn a magyar CDS árfolyama

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision elemzői elmondták, kedden délután a londoni kereskedésben 360 bázispont volt a magyar államadósság törlesztésének leállására köthető biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) , ami javulást jelent a hétfői 367 bázisponthoz képest. A magyar CDS-díjszabás előző nap jelentősen, több mint 50 bázisponttal szökött fel; a kontraktusok az elmúlt kereskedési hetet 316,4 bázisponton zárták.

A kedden kialakult árazások alapján a magyar törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 360 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 44 ezer euróval többet, mint a múlt hét végén. Ez a kockázati mutató Magyarország esetében tavasz óta folyamatosan romlik: a magyar CDS-árazás április végén 190, május végén 250, június végén 310 bázispont körül mozgott, és innen emelkedett tovább a jelenlegi, 360 bázispont körüli tartományba. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó ügyletek éves díja április vége óta 10 millió euró adósságra számolva 170 ezer euróval emelkedett a londoni piacon.

A bizalomvesztés jelenthet gondot

Az IMF-fel és az uniós delegációval folytatott tárgyalások felfüggesztéséről a 4cast nevű londoni gazdaságelemző cég keddi elemzésében azt írta: valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság finanszírozhatósága az ügy nyomán maradandó károsodást szenvedne, ám a bizalomvesztés - amely már a magyar helyzetet Görögországéhoz hasonlító korábbi "politikusi ballépés" óta tapasztalható - még "jó ideig" nyomást fog gyakorolni a magyar befektetési eszközök árfolyamára.

A 4cast elemzői szerint a várhatóan ősszel újrainduló tárgyalásokig "bőven van idő" arra, hogy a magyar kormány átgondolja álláspontját, úgy, hogy lehetségessé váljon az új megállapodás aláírása az IMF-fel, bár a fő kérdés az, hogy piac nem fogja-e ennél előbb visszakényszeríteni a kormányt a tárgyalóasztalhoz. A cég szerint az IMF "egyértelműen nem hajlik arra", hogy Magyarországgal kivételezzen és enyhítsen hozzáállásán.

A 4cast elemtzői szerint egy hónappal az után, hogy a Fidesz-politikusok nyilatkozatai erőteljes piaci reakciókat váltottak ki, a magyar költségvetési politika még mindig jelentős piaci kockázatot jelent, különös tekintettel arra, hogy a 4cast szerint magyar politikusok a jelek szerint "képtelenek tanulni saját hibáikból".

Hitelköltségeken hagyhat nyomot a tárgyalások megszakítása

Hasonló következtetésre jutottak az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői, szerintük a Fidesz-kormány nem tanult "a júniusi miniválságból", és - tekintettel az októberi önkormányzati választásokra - "folytatja populista programját". A fizetésképtelenségi kockázatról szóló június eleji nyilatkozatok nyomán "hitelességi rés" támadt, amelyet az IMF és az EU is érzékelt, csakúgy, mint a piac - áll az elemzésben.

Az HSBC szakértői szerint az égetően szükséges kiadási oldali intézkedéseket az őszi választások utánig halaszthatják, ez azonban bonyolíthatja a jelenlegi készenléti megállapodás kiterjesztésének folyamatát. A HSBC szakértői úgy vélik, valószínűtlen, hogy a tárgyalások félbemaradása finanszírozási nehézségeket okozna Magyarországnak, ám a piaci feszültségek rövid távon jó eséllyel érződni fognak a hitelköltségeken.