Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem jönnek az adóbevételek, hízik a hiány

Vágólapra másolva!
Több mint 1033 milliárd forintnál jár az államháztartás első hathavi hiánya, ez a teljes évre tervezett deficitnek majdnem a 119 százalékát jelenti. Rosszul alakult az első félévben több fontos adóbevételből származó bevétel is.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya 297,4 milliárd forint volt júniusban. Ezen belül a központi költségvetés 293,3 milliárd, a társadalombiztosítás 7,4 milliárd forintos deficittel, míg az elkülönített állami pénzalapok 3,3 milliárd forintos többlettel zártak - közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium. A részletes adatok fő számai megegyeznek a már közölt előzetes adatokkal.

A bevételek az előző év azonos hónapjához képest 72 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak júniusban. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, a személyi jövedelemadó és jövedéki adó összesen 61 milliárd forinttal kevesebbet hozott, az áfabevételek viszont közel 27 milliárddal meghaladták az előző évi összeget.

A központi költségvetés kiadásai 5 milliárd forinttal alakultak magasabban, elsősorban a MÁV támogatási többlete miatt. Emellett a fejezeti kezelésű előirányzat kiadásai is meghaladták a tavalyi összeget, mintegy 32 milliárd forinttal. A kamatkiadások ugyanakkor 18 milliárd forinttal, a lakástámogatások pedig 15 milliárddal elmaradtak a tavalyi mértéktől. Utóbbi esetében a csökkenés mögött az utalások júliusra történő áthúzódása áll - áll a tárca közleményében.

Az államháztartás egyenlege ezzel június végén 1033,6 milliárd forintos hiányt mutatott, ami az egész évre előzetesen kalkulált hiány 118,8 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás deficitje az egész éves előirányzat 87,9 százalékát tette ki.

Az első hat hónap adataiból az derül ki, hogy különösen a cégek befizetései maradtak el az első félévben az előirányzattól (33,1 százalék). Rosszul alakult a társasági adó (23 százalék - tavalyi ilyenkor 57 volt), de gyengén áll a tavaly ilyenkori állapothoz képest a hitelintézeti járadék és a játékadó is. A bányajáradék viszont 14,4 százalékkal túlteljesítette az egész éves tervet.

Az 50 százalékos határ alatt van a jövedékiadó- (40,2), az szja- (46,2), valamint a különféle lakossági illetékekből (40 százalék) származó bevétel. A magánszemélyek különadójából befolyó bevétel 36 százalékos pluszban van az éves előirányzathoz képest.

A központi költségvetés hiánya a 2009. június végi 96,8 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 122,2%-át tette ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről