Javított a forint, 287 alatt az euró

Vágólapra másolva!
A Valutaalappal és az Unióval folytatott tárgyalások felfüggesztése, majd a jegybank kamattartása után a forint éves mélypontját érte el hétfőn. A keddre virradó reggelre az árfolyam némileg visszaerősödött ugyan, de a piaci bizalom továbbra is gyenge. Kedden délután az euró veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

Kedden késő délután, fél 6 előtt 287 forint alatt járt az euró jegyzése a devizapiacon, szemben a kora reggeli 289,80, illetve a hétfő délutáni, éves mélypontot jelentő 292 forintos kurzussal szemben.

A dollár 222 forint alatt is megfordult reggel, majd élesen erősödni kezdett, megközelítve, majd kora délután át is lépve a 225-ös szintet, majd visszatért a 222 forint alatti szintre. A svájci frank 211 forintos szintről indult, 14 óra után 214 fölé szökött az árfolyam, később azonban az árfolyam 213 forint alá került.

Nap közben egy apró erősödés volt tapasztalható. A Quaestor szerint azért, mert Orbán Viktor kijelentette, hogy tartják magukat az Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződéshez és a benne foglalt 3,8 százalékos hiányhoz. Ugyanakkor az ahhoz vezető utat Orbán "nemzeti felelősségnek" nevezte, amelybe a szervezetnek nincs beleszólása.

Kockázatvállalás kell a forinterősödéshez

A forint hétfői zuhanását a befektetői bizalom gyengülése okozta, ami a Nemzetközi Valutaalap és az Unió képviselőinek távozása miatt következett be. A magyar kormány és a külföldi delegáció közti tárgyalások megszakadtak, mivel nem sikerült egyeztetni a felek álláspontját. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik".

Az IMF-tárgyalások felfüggesztéséről azt írja a Raiffeisen elemzése, hogy várhatóan tartósabb lesz a bizalomvesztés, mint a Kósa-féle bejelentéskor, amikor a görög helyzethez hasonló államcsőd-veszélyről beszélt a fideszes politikus. A Raiffeisen napi elemzése szerint a dollár emelkedését már egyre kevesebben várják, ami az euró pozícióját javíthatja. Amennyiben a nagyobb kockázatkeresés lesz a jellemző a világgazdaságban, az a forintot erősítheti.

"Alapvetően szerencsének lehet elkönyvelni, hogy a nemzetközi helyzet most relatíve pozitív" - vélte Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Az elemző szerint az elkövetkező néhány napban a két oldalról jövő nyilatkozatok, fejlemények fogják befolyásolni a forint árfolyamát, a nemzetközi folyamatok mellett. "Csütörtökön jöhet fordulópont, ha végül megszavazza parlament a bankadót, kérdés hogyan reagál majd erre az IMF-EU páros" - mondta Sörös. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn tartotta legújabb kamatdöntő ülését, melyen az alapkamat tartására szavazott a monetáris tanács. Az 5,25 százalékos kamat tartásának bejelentését újabb forintgyengülés követte, ekkor érte el a kurzus a mélypontját hétfőn.