Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Erősödött a forint kedden a svájci inflációs bejelentésre

Vágólapra másolva!
A vártnál alacsonyabb lett Svájcban az inflációs index, az adat közlése után gyengülni kezdett a svájci frank. Egy frankért későn este kevesebb mint 213 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon. Korán reggel még 215 forinton jegyezték a svájci frankot.
Vágólapra másolva!

Korán reggel még a 215-ös szintet kerülgette a forint/svájci frank-árfolyam, este tíz után azonban már a 213-as szintet súrolta alulról. Kora este pedig 212 forint alatt is jegyezték a svájci frankot a bankközi devizapiacon.

Az euró jegyzése is a 286-as szint körül volt még reggel nyolc körül, késő este azonban már alig valamivel haladta meg a 284 forintot. Kora délután óta szinte folyamatos erősödésben volt a hazai deviza euróval szembeni árfolyama. 225,46 forintot kértek szintén későn este egy dollárért a bankközi deviza piacon. Korán reggel a 229-es szintet súrolta alulról az árfolyam.

Svájcban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek éves szinten júniusban, szemben a májusi 1,1 százalékos értékkel, illetve az elemzők által várt 0,9 százalékos szinttel. Havi összevetésben 0,4 százalékos volt az áresés, miközben a piacok 0,1 százalékos esést jeleztek előre.

Az inflációs statisztikának azért van kiemelt jelentősége, mert Svájcban a fő gazdaságpolitikai félelem az, hogy az erős frankárfolyam miatt csökkenni kezdenek az árak, márpedig a defláció beindulása rontaná a gazdasági kilátásokat. Június 25-én a svájci jegybank még azt közölte, hogy megítélése szerint nincsenek deflációs kockázatok az országban.

Az inflációs statisztika közzététele után a svájci frank esni kezdett az euróval és a dollárral szemben is, az euróval szemben négynapos csúcsról négy napja nem látott mélységbe ment le a jegyzés. Egy euró kedden fél hatkor 1,338 frankba került, szemben az inflációs jelentés előtti 1,3286-os szinttel.

"Uborkaszezon van, nincsenek nagy kötések" - mondta Kolba Miklós, az ING devizakereskedője, aki szerint egy svájci nagybank euróvásárlása miatt is gyengült a frank, ami az alacsony forgalom miatt látszik meg ennyire az árfolyamon. Kolba szerint az euró tesztelheti az 1,2625 dolláros szintet is, kedden kora este egy euró 1,26 dollárt ért.

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője szerint mivel nincs más hír, ezért a svájci inflációs adat mozgatta meg az árfolyamokat egy csöndes napon. "Tegnap még jegybanki intervenciót vártak Svájcban, de nem jött" - mondta a szakértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről