Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A forintnak is segített a sikeres aukció

Vágólapra másolva!
A múlt heti érdektelenséggel szemben a keddi állampapír-aukción elvitték a magyar állampapírokat. A sikeres aukció a forintnak is segített.
Vágólapra másolva!

A keddi állampapír-aukcióra nem lehet panasz. Az Államadósság Kezelő Központ 45 milliárd forint értékben kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik összesen 133 milliárd forint értékben tettek ajánlatokat. A jelentős túljegyzést látva a kibocsátó a tervezettnél 5 milliárd forinttal több adósságlevelet adott el.

A keddi aukció sokkal jobban sikerült, mint a múlt heti, amikor a 45 milliárd forint értékben felkínált papírokra mindössze 52 milliárd forintos ajánlat értékezett összesen. (A visszafogott érdeklődés miatt az ÁKK akkor az eredeti tervnél 10 milliárd forinttal alacsonyabb értékben bocsátott ki kincstárjegyeket.)

Gyakorlatilag nem csökkent a hozam

A most kedden tartott aukción látott nagy érdeklődés azzal magyarázható, hogy a pénzpiacokon jó hangulat uralkodik, szívesebben vásárolnak a kockázatosabbnak tartott piaci eszközökből.

Az viszont, hogy az aukciós átlaghozam mindössze 1 bázisponttal, 5,46 százalékra csökkent, arra utal, hogy a piac továbbra is kamatemelésre számít. Király Júlia, a magyar jegybank alelnöke ezzel kapcsolatban az [origo]-nak hétfőn azt nyilatkozta, hogy ha Magyarország kockázati megítélése tartósan romlik, akkor kamatemelésre kényszerülhet a magyar jegybank.

Erősödött a forint

A kedvező nemzetközi hangulat és a jó állampapír-aukció a forintnak is jót tett. Az euró árfolyama kora délután, néhány perccel 2 óra előtt 283,50 forintnál járt, szemben a reggeli 286 és a dél körüli 285 forintos kurzussal. Ezzel párhuzamosan a svájci frank és a dollár több mint 2 forinttal 205,50, illetve 217,60 forintra gyengült.

A keddi aukció nem jelent nagy meglepetést, de javítja a forint helyzetét, hogy nagy volt az érdeklődés - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője, és hozzátette, hogy nincs jelentős aktivitás a piacon, alacsony forgalomban alapvetően a kedvező nemzetközi hangulat miatt a többi térségi devizával együtt erősödik a forint. Ha a múlt hetihez hasonlóan rosszul sikerült volna a keddi állampapír-aukció, akkor könnyen lehet, hogy veszített volna értékéből a forint - tette hozzá a szakértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről