IFUA: A vállalkozások rövid távon terveznek

Vágólapra másolva!
Jelenleg a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor a legveszélyeztetettebb - közölte az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég, amelynek szakemberi szerint a tőkebevonás nehezebb, ráadásul az adózási oldalról tervezett könnyítések hatása is csak később jelentkezik.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a kis- és középvállalkozói szektorban 678 ezer vállalkozás működik, és az 1,7 millió munkavállalóval az üzleti szféra alkalmazottainak 70 százalékát fedi le.

Az IFUA arra hívja fel a figyelmet, hogy bár egyes vélemények szerint már a válság utáni kilábalás fázisában tart a világ, a kis- és középvállalkozások csak ezután szembesülnek majd igazán problémákkal. A lelassult piaci környezet és a szigorított hitelezési folyamatok egyaránt korlátozzák a szektor előtt nyitva álló lehetőségeket. A rövid távú költségcsökkentés sok esetben elég lehetett a tavalyi év túléléséhez, ám egyúttal fel is emésztette a tartalékokat. A működési folyamatok optimalizálása és a tudatos irányítás mostantól sokkal fontosabb - állítja az IFUA.

A közlemény szerint a vállalkozások nagy része még mindig a rövid távon eredményt hozó lépéseket részesíti előnyben, míg a hosszú távon megtérülő intézkedésekkel kevesebben élnek. Szinte minden vállalat hozzálátott a költségcsökkentéshez: 97 százalékban a kiadásokat csökkentették, 74 százalékban az új alkalmazottak felvételének leállítása volt jellemző.

Hosszú távú intézkedésként a rugalmas alkalmazkodás érdekében a vállalatok általában a kisebb horderejű, régen tervezett lépések megvalósításához látnak hozzá, illetve nagyobb hangsúlyt kap az értékesítés ösztönzése - áll a közleményben.

Az IFUA szerint a jelenlegi helyzetben ugyanakkor nem csak a vállalkozásoknak van teendője, az államnak is lépéseket kell tenni a szektor megmentése érdekében. Az adóterhek csökkentése és a termelés prioritásának ösztönzése mellett a kkv-k "helyzetbe hozásához" elengedhetetlen a közbeszerzések egyszerűsítése és a direkt a kkv-fejlesztési célokra szánt EU források növelése.