Hullámvasúton töltötte a napot a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn felemásan szerepelt a forint. Az euró napközben 285 forint alatt és 288 forint közelében is járt, este 286 forint közelében volt a kurzus. A piaci szakértők megosztottak a forinttal kapcsolatban: a szakértők egy része enyhe erősödést vár, de vannak, akik nem tartják kizártnak, hogy a héten 291 forintra drágul az euró.
Vágólapra másolva!

Vegyes mozgásokkal tarkított napot tudhat maga mögött a forint, erősödésre és gyengülésre is volt példa.

A hét első kereskedési napját 287,5 forintról kezdte az euró, majd 10 órára 285 alá került a közös pénz jegyzése, dél után azonban már ismét gyenge volt a forint, 288 forint körül is járt a kurzus. A délután javított helyzetén a magyar deviza, így este 8 óra után 286,30 forintot kellett adni egy euróért. Ekkor a dollárt 221 forint alatt, a svájci frankot 210 forint körül jegyezték.

A forint délutáni erősödésében szerepet játszott, hogy a világ pénzpiacain jó hangulatott teremtett a vártnál kedvezőbb amerikai lakáspiaci adat. A magyar idő szerint kora délután publikált jelentés szerint a múlt hónapban 330 ezer lakás talált gazdára az Egyesült Államokban, ami a piaci elemzők által várt 4 százalékos növekedést jócskán meghaladó - utoljára harminc évvel ezelőtt látott - 24 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. (A kedvező adat hatására a londoni tőzsde indexe 0,7, a frankfurti részvénypiac mutatója 0,5 százalékkal gyarapodott.)

Vegyes prognózisok

A forint pénteken 283 forintos eurójegyzés környékéről 288 környékére gyengült két egymást követő hitelminősítői lépés hatására. A Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország államadósság-besorolását, majd a Standard and Poor's rontotta negatívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását. (Erről itt olvashat részletesen.) A hét végén a forint árfolyama 287-288 forintos euróárfolyam környékén mozgott.

A forint árfolyamának további alakulásáról ellentétes nézeteket vallanak a piacon. Az MTI által megkérdezett elemzők egyik csoportja szerint a forint a térségbeli devizákkal együtt várhatóan erősödök kissé a héten, ezzel szemben a másik prognózis azt mondja, hogy a forint elszakadt a térségbeli devizáktól és a héten 287 és 291 forintos euró jegyzés közötti árfolyamokat érhet el.

A Takarékbank a hétfő hátralévő részében a 284-288-as sávot várja az euró/forint árfolyamban, míg a hét további részében a 282-292-es sávban bármi elképzelhetó. Előfordulhat, hogy a Fitch is bejelentkezik egy leminősítési szándékkal később - mondja Sörös Csaba, a pénzintézet szakértője.

Erősebb lett az euró

Az euró erősödött hétfőre virradóra az euróövezeti stresszteszt pénteken közzétett eredményének köszönhetően. Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2928 dolláron jegyezték a vasárnap késő esti 1,2891 dollár után. Az euró 9,69 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál.

A lengyel zloty árfolyama a hét végén gyakorlatilag nem változott, a cseh korona viszont erősödött. A zloty 4,0580-as euró jegyzésen állt hétfő reggel a vasárnap esti 4,0540 után. A zloty 1,16 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál. A cseh korona 25,1170-es euró jegyzésen állt hétfőn reggel a vasárnap esti 25,1240-es jegyzéssel szemben. A korona 4,82 százalékkal erősebb az év eleji árfolyamánál.

A zloty, a cseh korona és a forint a múlt héten folyamatosan erősödtek a javuló európai gazdasági kilátásoknak és a nemzetközi befektetők javuló kockázatvállalási hajlandóságának köszönhetően, de a forint pénteken leadta a héten elért nyereségének nagy részét.