Izlandon a bíróság segít a devizahitel-adósokon

Vágólapra másolva!
Az izlandi devizahitelesek felléegezhetnek az ottani legfelsőbb bíróság egyike döntése nyomán; újabb száezezres nagyságrendű autóvisszahívást jelentett be a Toyota; léginforgalmi információs szoftvereket gyártó céget vesz a Google; meghátrált az asuztrál kormány a bányaipari cégek előtt; viszkivel segít nyugdíjalapján egy nagy brit szeszgyártó. Lapszemle.
Vágólapra másolva!

Lényegében illegálisnak ítélte az izlandi legfelsőbb bíróság a devizaalapú hiteleket - számolt be a Financial Times. Izlandon elég elterjedtek a külföldi devizában denominált kölcsönök - ha nem is annyira, mint Magyarországon -, melyeket elsősorban autó-, ritkábban ingatlanvásárlásra vettek föl. A mostani döntés szerint a konstrukció ellentétben áll azzal a törvénnyel, mely szerint a bankok ügyfeleit védeni kell a devizaárfolyam-változások hatásaitól. A pénzügyi felügyelet jelenleg azon dolgozik, hogy átültesse az ítéletet a gyakorlatba - úgy tűnik, az adósok törlesztőrészleteik mérséklésére számíthatnak, a pénzintézetek pedig jelentős veszteségeknek néznek elébe.

Újabb visszahívásokat jelentett be a Toyota: ezúttal 270 ezer Lexust és Toyota Crownt érint a japán autóipari óriás motorproblémák miatt bejelentette akciója - olvasható a BBC internetes oldalán. Az elmúlt egy évben a Toyota világszerte többmillió járművet hívott vissza a gázpedál meghibásodása miatt, és kártérítései perekkel is szembe kell néznie.

Hétszázmillió dollárért megveszi a Google az ITA Software nevű, léginforgalmi információs szoftvereket gyártó céget - írja a Los Angeles Times. Az ITA termékeit számos légitársaság és repülőjegy-jegyértékesítéssel foglalkozó portál használja. A lap szerint az amerikai versenyfelügyeleti hatóság alaposan megvizsgálja majd az ügyletet, mielőtt engedélyezné.

Váratlanul visszakozott az ausztrál kormány, 40-ről 30 százalékra csökkentette a bányaipari cégekre kivetett adót - jelentette a Bloomberg. Ausztrália jelenleg a világ legnagyobb szén- és rézexportáló országa, az eredeti adómérték a nagyvállalatok szerint visszavetette volna a befektetéseket a szektorban.

Két és félmillió hordó viszkivel próbálja betömni saját nyugdíjalapjának 862 millió fontos hiányát a Diageo szeszipari vállalat - írja a Telegraph. Az egyebek között 20 viszkit, egy sor sörmárkát és más alkoholos italokat gyártó brit cég garanciát vállalt arra, hogy évek múlva visszavásárolja az alaptól az addig leszállított mennyiséget.