Nagyot bukott a svájci jegybank a frankon

Vágólapra másolva!
A svájci jegybank devizatartaléka egyre hízik, a sorozatos euróvásárlásokon azonban mostanra vélhetően tetemes veszteséget könyvelhet el az intézmény. A befektetők ennek ellenére nem aggódnak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas veszteségeket szenvedhetett el a svájci jegybank (SNB) az utóbbi hónapokban, a frank gyengítése végett végrehajtott sorozatos devizapiaci beavatkozások során - írja a Financial Times.

Becsülni nehéz, mivel az SNB sohasem közli, hogy pontosan mikor, milyen árfolyamon, mekkora értékben vásárol frankért devizát (elsősorban eurót). A brit gazdasági újság szerint azonban elképzelhető, hogy a második negyedéves veszteség - melyről augusztus közepén kell majd jelentenie a központi banknak - elérheti a 10 milliárd svájci frankot.

Az elemzők mindenesetre a beavatkozások kudarcának indirekt beismerését látják abban, hogy a bank vezetősége júniusban bejelentette, felfüggeszti a piaci intervenciókat - noha a hivatalos indoklás szerint az késztette erra a lépésre, hogy csökkent a defláció veszélye az országban.

A jegybank devizatartaléka több mint négyszeresére, 230 milliárd frank értékűre nőtt a pénzügyi válság során. Csak a 2009 decembere eltelt fél évben 135 milliárd frankra rúgott a növekedés. A tendencia mögött a nagyszabású euróvásárlás áll, melyet azért folytatott az SNB, hogy mérsékelje a svájci gazdaság számára kedvezőtlen, a görög krízis miatt különösen felgyorsult frankerősödést.

A részvényesek nem félnek

Az SNB várható veszteségei egyelőre nem keltenek aggodalmat Svájcban, jóllehet az intézmény részvényei - a jegybankok között egyedülálló módon - részben a tőzsdén forognak. A papírok árfolyama most 995 frankon áll, ami majdnem pontosan megegyezik a tavaly év végi állapottal - igaz, márciusban megjárták az 1075 eurót is. A Financial Times szerint 39 (a bank hivatalos honlapja szerint 45) százalékos tulajdonrészt birtokló magánbefektetők vélhetően abban bíznak, hogy a masszív tartalékok később jól hatnak majd a profitra.

"A jegybanknak nem szükséges negyedévente csinos profitot produkálnia, és leminősítések miatt sem kell nyugtalankodnia. Szóval nincs dráma" - mondta a Credit Suisse egyik vezető közgazdásza a londoni lapnak.