"Ahova az oroszok biztos nem jönnek utánunk" - büszkén várják az eurót az észtek

Vágólapra másolva!
Észtországban nemzeti egység van az euró januári bevezetésével kapcsolatban és a többség nagyon büszke arra, hogy ezzel egy újabb elitklubba kerülhettek - derül ki az [origo]-nak nyilatkozó észtek, illetve észtországi magyarok válaszaiból, akik szerint a közös európai pénz bevezetésével sikerült véglegesen leválniuk Oroszországról.
Vágólapra másolva!

"Mindennapos téma a környezetemben, a barátaimnál, munkatársaimnál és a családomban az euróbevezetés" - mondta el az [origo]-nak Külvi Noor, egy észt politikaelemző központ munkatársa. Szerinte Észtország nagy erőfeszítéseket tett a tagságért, amire büszkék lehetnek, hosszú távon pedig pozitív hatása lesz a fejlődésre. Az uniós pénzügyminiszterek kedden adtak zöld utat Észtországnak, hogy 2011. január 1-jétől a közös pénzt használhassa, ezzel Szlovénia, Ciprus, Málta, és Szlovákia után újabb, Magyarországgal egyidőben uniós tagállammá vált ország veszi át a közös pénzt.

Külvi Noor nincs egyedül a véleményével, az [origo]-nak válaszoló észtek és észtországi magyarok egyöntetűen úgy látják, hogy hatalmas büszkeség az euró bevezetése a kis balti országnak. Igaz, egy tavaly novemberi felmérés szerint az észtországiak kevesebb, mint fele támogatta a közös pénz átvételét, ezen belül viszont az észt ajkúak 59 százaléka, a jelentős számú orosz kisebbségnek azonban csupán 23 százaléka volt az átvétel mellett.

Elismerés az euró

"Nagyon pozitív véleménnyel vagyok az euróról" - mondta az [origo]-nak Mall Hellam, az Open Estonia Foundation ügyvezető igazgatója, aki biztonságosabbnak érzi az eurót, mint az észt koronát. "Jó és szép volt a korona, de az euró jobb lesz" - mondta.

"Biztos, hogy nem mindenki támogatja az euróbevezetést, de túl erős ellenállás nem érzékelhető a kérdésben. Az itteniek többsége praktikusan gondolkodik, és leginkább kényelmi kérdésként tekint az euróra: örül, hogy januártól nem kell pénzt váltania, ha nyugatra utazik" - mondta az [origo]-nak Marek Tiits, egy regionális gazdasági-társadalmi kutatóintézet vezetője.

Egy Tallinnban élő és csak név nélkül nyilatkozó magyar szerint szinte nemzeti egység van Észtországban az euró átvétele kapcsán. "Az észtek elismerésként élik meg az euró bevezetését, és büszkeséggel tölti el őket" - mondta a sok észt ismerőssel rendelkező tallini lakos, aki szerint még hangos kisebbség sincs, akik az euró ellen érvelnének.

"Sikerült leválni Oroszországról"

Az euró átvétele nem azt jelenti, hogy némelyek ne sajnálnák a koronát, elvégre az sokak számára az 1991-ben visszanyert függetlenség egyik szimbóluma. "Az észt korona eltűnésével kapcsolatban tapasztalható némi szentimentális érzület, a napokban még a jegybank egyik vezetője is nagyon pozitívan nyilatkozott a nemzeti valuta eddigi szerepéről" - említette Marek Tiits.

Bankó

Külvi Noor sem hallott viccet az euróbevezetésről, de azt megmosolyogtatónak tartotta, hogy feltűnően sok lett az ATM-ekben a friss, ropogós észt korona bankjegy. Az észt férfi szerint bizonyára azért, mert az észt jegybank szeretné felhasználni az elmúlt években felhalmozott tartalékokat, mielőtt kivezetik a koronát.

Az észt korona a fentiek miatt valóban nemzeti szimbólum, de az euró átvétele mellett is vannak politikai jellegű érvek - mégpedig az észtek orosz- (és szovjet-) ellenessége, az euróban az észtek ugyanis az önállóság megerősítését látják. "Úgy érzik, elitklubba kerülnek, ahova az oroszok biztos nem jönnek utánuk" - mondta az [origo]-nak nyilatkozó, Tallinban lakó magyar, akivel egyetért Mall Hellam is. Szerinte a NATO-, az EU- és az eurózónatagság az oroszokkal szembeni biztonságot adja a kis balti államnak. "A rossz érzéseknek nincs vége le az euró átvételével, mert az még generációkba telik majd, de formálisan már tényleg sikerült leválni Oroszországról" - vélte az észt asszony.

Átállás, átváltás

A nemzeti egység azt is jelenti, hogy sokat foglalkoznak az euró bevezetésével a hétköznapi életben is. Bán István, az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesületének elnöke szerint "nagyon is téma" az átállás az észtek körében. "Nagy félelem volt, hogy lerontják az árfolyamot annak rögzítése előtt, de ez végül nem történt meg" - mondta Bán István.

Észtország - Magyarországtól eltérően - nem szabadon lebegtette a valutáját, hanem először a német márkához, később az euróhoz rögzítették az árfolyamot. Ez azt is jelentette, hogy az euró görög válság miatti gyengülése a koronát használó Észtországban is hatott, befolyásolva az ország külkereskedelmét. Az uniós pénzügyminiszterek keddi döntése azt is tartalmazta, hogy végül 15,6466 koronában rögzítették a végleges átváltási árfolyamot.

Az eurózóna jelenlegi problémái sem okoztak különösebb riadalmat Marek Tiits szerint, aki úgy látja: az észteket ez most nem igazán foglalkoztatja. Azt ugyanis senki sem tartja valószínűnek, hogy - görög csődveszély ide vagy oda - az euróövezet összeomlana, a más devizákkal szembeni gyengülés pedig egyelőre nem elég kézzelfogható gond az egyszerű emberek számára.

Megvetés a méltánytalanoknak

Szlovákiában előfordult néhány eset, hogy egy-egy árus az átváltással egyidőben jelentősen árat emelt, kihasználva, hogy a legtöbben nem szokták meg az új pénzben feltüntetett árakat, de Bán István szerint ez nem lesz gond Észtországban, egyrészt azért, mert eddig is rögzített árfolyam volt, másrészt, mert fél évig euróban is fel kell tüntetni az árakat. Ennek részben ellentmond Mall Hellam tapasztalata, aki szerint "vannak kereskedők, éttermek, amelyek már kihasználták az átváltást és fölfelé kerekítik az árakat".

Külvi Noor szerint az észt emberek tisztában vannak azzal, hogy az üzletek hajlamosak az árak emelésére egy ilyen helyzetben, már csak a külföldi tapasztalatok alapján is. Szerinte általánosan megvetik azokat, akik méltánytalanul árat emelnek az átváltáskor.

Az észt euró a pénzügyekben

"Az Európai Unió Eurobarometer-felmérései szerint az elmúlt években valamivel kevesebben támogatták Észtországban az euróbevezetést, mint amennyien ellenezték, de az elutasítás nem volt erős, inkább a koronához való érzelmi kötődést jelezte." - válaszolta e-mailen feltett kérdéseinkre a pénzügyi szektorban dolgozó Enn Riisalu.

Úgy vette észre, az észtek azt remélik a közös pénztől, hogy növeli a befektetői bizalmat, így pozitív hatása lesz a munkaerőpiacra. Ez szerinte reális várakozás, hiszen egy kis gazdaság pénzét mindig jobban veszélyeztetik a külső hatások, de megjegyezte, a korona árfolyamát jó ideje az euróéhoz kötötték, vagyis a monetáris unióhoz való csatlakozás inkább megerősíti ezt a kapcsolatot.

A drágulással kapcsolatos félelmeket firtató kérdésünkre Enn Riisalu azt írta, az emberek természetesen tartanak tőle, hogy január-1-jétől megdrágul az élet. A jelenlegi időszakban, amikor kötelező kiírni az árakat koronában és euróban is, indult egy központi kampány a korrekt árazásért, hogy a vásárlók jobban bízzanak az új rendszerben.