Szerdán olcsóbb lett az euró, a svájci frank pedig elvesztette előnyét

Vágólapra másolva!
Szerdán fokozatosan erősödött a forint, napon belül az euró 2 forinttal lett olcsóbb. A svájci frank a délelőtti erősödés után visszatért oda, ahonnan indult. 
Vágólapra másolva!

Szerdán este, nem sokkal fél 9 előtt az euróért 282,80 forintot kértek a nemzetközi devizapiacon, szemben a reggeli és kora délutáni 284-285 forintos árfolyammal.

A svájci frank jegyzése 212 forint feletti szintről indult, majd 214 forintig emelkedett, ott azonban irányt váltott este 212-213 forintnál járt a jegyzés, vagyis a külföldi deviza este gyakorlatilag annyit ért, mint reggel. A dollár árfolyama 227 forint közeléből 224 forint alá került.

Nyugalom volt az úr

A devizapiacon a várakozásoknak megfelelően alakult a szerdai nap: a nyári uborkaszezonnak megfelelően alacsony forgalom mellett nyugodt kereskedés folyt. A reggel megjelent előzetes magyar ipari adat jobb lett a várakozásnál, de ez nem befolyásolta a piaci aktivitást.

A Raiffeisen Bank elemzői devizapiaci hírlevelükben azt írták, a forint erősödésére számítanak az előttünk álló hetekben. "Ezt a várakozásunkat az a tényező is erősíti, hogy a forint a régiós társaihoz képest rosszabbul szerepelt az elmúlt hetekben" - áll az elemzésben.

A Dow Jones hírügynökség elemzők véleményét idézve azt írta reggel, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal jelenleg folyó tárgyalások végéig nem várható ugrásszerű javulás a forintnál, de az európai devizapiacok megnyugvása, az euró erősödése mindenesetre megtámasztja a közép-kelet-európai valutákat is.